Siirry sisältöön

Västankvarn Gård: elävä ja innovatiivinen maatila

Västankvarn Gård on maatila noin 10 minuutin ajomatkan päässä Inkoon kirkonkylästä. Tämä tila on itse asiassa paljon muutakin kuin perinteinen maatila. Täällä maatalous yhdistyy koulutuksen kanssa dynaamiseksi toiminnaksi. Tila tekee yhteistyötä maanviljelyjärjestö Nylands svenska lantbrukssällskapin kanssa sekä ammattikorkeakoulu Novian ja ammattikoulu Axxellin luonnonvaraopetusohjelmien kanssa. Yhteistyö eri koulutuslaitosten kanssa tekee tilasta elävän luentosalin, jossa opiskelijat ja tutkijat voivat harjoitella ja kehittää uusia ideoita.

Auringossa kylpevä Västankvarnin maatila, jossa perinteinen maatalous, nykytekniikka ja opetus yhdistyvät.

Maidontuotanto on keskeinen osa Västankvarnin toimintaa. Tilalla asustaa 120 lypsylehmää, joita hoidetaan nykyaikaisella tekniikalla ja hellällä huolenpidolla. Navetta on suunniteltu varmistamaan eläinten hyvinvointi sekä tehokas ja kestävä maitotuotanto.

Uuden navetan valmistuessa vanha navetta uudistettiin nuorkarjanavetaksi, jossa kasvatetaan omia vasikoita ja jalostetaan hiehoista lypsylehmiä.

Västankvarnin maatila toimii myös koetilana, jossa harjoitetaan tutkimustyötä kasvinviljelyn alalla. Tarkoituksena on löytää parhaimmat ratkaisut kasvinviljelyn nykyisiin ja tuleviinkin haasteisiin. Analyysejä ja koenäytteitä varten käytössä on laadukas laboratorio, jossa tehdään nopeita, kustannustehokkaita analyysejä ja pitempiä analyyseja.  

Viljelysmaata on kaikkiaan 275 hehtaaria, joten kasvinviljely kattaa merkittävän osuuden tilan toiminnasta. Muun muassa 110 hehtaarilla kasvatetaan rehunurmea ja 120 hehtaarilla viljellään viljaa. Lisäksi 25–35 hehtaaria pinta-alasta käytetään tutkimustarkoitukseen, mikä edistää kestävien maatalouskäytäntöjen kehittämistä.

Västankvarnin kaunis peltomaisema.

Västankvarnin maatila tarjoaa myös puitteet maatilamatkailulle ja koiraleiritoimintaan sekä vuokrattavia kiinteistöjä. Lisäksi tila tarjoaa kotipaikan useille pienyrityksille, jotka edistävät monipuolista ja elävää taloutta. Täällä sijaitsevat muun muassa leipomo Sussis bageri, Arvotekstiilipalvelu Tupulatäkki, HC Bergin ateljee ja useita muita toimintoja, jotka tarjoavat kaikkea joogasta biobalancingiin. Tilalla toimii myös Västankvarnin alakoulu, joka tarjoaa perusopetusta luokilla 1–4.

Valoisa ja seesteinen joogahuone, ihanteellinen paikka rentoutua ja harjoitella.

Förvaltarvillan on vuokrattava tila. Pehtoorin pytinkinä se on ihanteellinen paikka erilaisille tapahtumille ja kokoontumisille. Förvaltarvillanin läheisyydessä on suloinen savusauna upeine terasseineen, jolta voi ihastella Västankvarnin puroa. Rentouttavien löylyjen jälkeen vieraat voivat pulahtaa lämmitettyyn paljuun virkistäytymään. Luonnonkauniine ympäristöineen ja loistavine tiloineen Förvaltarvillan ja savusauna muodostavat täydelliset puitteet sekä rentoutumiselle että sosiaalisille tapahtumille.

Kauniin luonnon ympäröimä perinteinen savusauna paljuineen.

Tilalla on rikas ja monivaiheinen historia, johon lukeutuu myös vapaussodan synkkä aikakausi. Historiasta kiinnostuneilla on mahdollisuus käydä hautapaikalla tutustumassa tarkemmin tähän tapahtumaan.

Västankvarn Gård on merkittävä esimerkki siitä, miten nykyaikainen maataloustekniikka ja kestävyystavoite voidaan yhdistää koulutukseen ja kulttuuriperintöön. Monipuolisella toiminnallaan ja vahvoilla yhteistyökuvioillaan Västanfjärd Gårdilla on tärkeä rooli Suomen maaseudun kehittämisessä.