Siirry sisältöön

Yrittäjyyden ytimessä: MedNiemi – sinun hammaslääkärisi

Purukalustosi ei voisi olla paremmissa käsissä!

MedNiemi on Inkoon keskustassa sijaitseva hammaslääkäriasema. Lämpimän ja kotoisan tunnelman voi aistia saman tien, kun astuu ovesta sisään ja tämän herttaisempaa henkilökuntaa saa kyllä etsiä. 

Linda, Hanna, Helena ja Alexandra

Toim. huom.!

MedNiemen väki sai toukokuussa uuden kollegan, kun Lindan työkaveri ja oikomishoidon erikoishammaslääkäri Thomas Åberg, hyppäsi mukaan joukkoon iloiseen. Heinäkuussa remmiin liittyi vielä yksi tanssutohtori lisää hammaslääkäri Teemu Väkiparran aloittessa hommat Medniemessä.

Tämä haastattelu tehtiin keväällä 2024, joten emme valitettavasti ehtineet tapaamaan Thomasta ja Teemua. 


MedNiemi Oy on perheyritys, jonka omistavat Helena Tuomaala-Nieminen ja Kimmo Nieminen. Helena työskentelee yrityksessä hammaslääkärinä kollegoidensa rinnalla. Helenan puoliso ei ole alalla, mutta on vahvasti mukana taustajoukoissa. Kimmolla onkin monia merkittäviä tehtäviä – hän toimii virallisesti potilasasiamiehenä ja on hallituksen jäsen, mutta tarvittaessa ripustaa myös taulut seinille ja vaihtaa vanhan laminaattilattian.

“Jes, hyvä Kimmo!” huudellaan pöydän äärestä tässä vaiheessa. 

Hammaslääkäriasema MedNiemi Oy aloitti toimintansa maanantaina 3.11.2008. Miksi vastaanotto avattiin vasta kolmas päivä, eikä heti ensimmäinen päivä marraskuuta? Jos joku tätä miettii, niin se johtui tietenkin siitä, että 1.11.2008 oli lauantai. Ja eihän kukaan nyt upouutta vastaanottoa avaa viikonloppuna. 

On jännittävää nähdä omat leegot isolta näytöltä

Helenan lisäksi menossa mukana touhuaa kolme kollegaa, joista yksi on suuhygienisti Hanna Torvinen. Hanna on 9 vuotta suuhygienistinä toiminut merkonomi, joka rakastaa asiakaspalvelua, potilastyötä ja vaihtelevia päiviä sekä jännittäviä tilanteita. Hänen kollegansa kertovat tässä vaiheessa, että Hanna on paikan ilopilleri – ja sen huomaa kyllä heti näin ulkopuolinenkin! 

Kolmantena kaveruksena työskentelee suomenruotsalainen suuhygienisti Linda Borgman, joka on toiminut alalla pian huikeat 28 vuotta. 

Lindan kollegat osaavat kertoa, että hän on myös todella hyvä leipomaan. Kahvihuoneesta löytyy aina ihania kakkuja!

Onni on oikomishoito, ainakin Lindan (vas.) mielestä. 

Oikomishoito on lähellä Lindan sydäntä, ja sitä hän onkin tehnyt melkein 15 vuotta erikoistuen ja syventyen sen saloihin. Hän on tehnyt oikojahammaslääkäreiden kanssa yhteistyötä vuosikausia, ja yleensä yleishammaslääkäri tekevät sitä, mitä Linda tekee vastaanotolla päivittäin.

Neljäs ja tiimin nuorin neito on Alexandra Efanova. Hän tekee hammashoitoavustusta ja välinehuoltoa, laittaa koneet kuntoon, hoitaa respaa, tekee laadunvarmistusta, siivoaa ja toimii Helenan oikeana kätenä. Aivan uskomaton tekijä, siis!

Helena ylistää myös Alexandraa, joka sukkuloi paikasta toiseen hoitaen hommat hurjaa vauhtia. Kaikki neljä naista kehuvat heidän yhteistä tehotiimiään ja valtavan kivoja, uskollisia potilaita. Potilaita tänne tupsahteleekin kaikkialta, kuten Kuusamosta, Porista sekä Sipoosta… ja jopa Dubaista! 

Uusi ja upea röntgen-vempele 

Hauska nippelitieto tähän väliin: Kukaan MedNiemen työntekijöistä ei asunut Inkoossa ainakaan vielä keväällä 2024 – paitsi Helena kesäisin!

Miten Helena keksi laittaa hammaslääkäriaseman pystyyn juuri Inkooseen?

Nelikosta huomaa, että he oikeasti rakastavat työtään ja paikan yhteishenkeä. Alexandra kertoo nauttivansa valtavasti jatkuvasta hulinasta. Tekeminen ei lopu kesken, vaan aina löytyy jotain touhuamista. Helena nyökkäilee ja lisää, että työ on todella laaja-alaista. Täällä potilaista pidetään ihan oikeasti huolta myös hoidon valmistuttua, ylläpitohoitona. 

Haastattelijalla nousi syke sataseen kun näki nämä laitteet

Ja nyt vinkki kaikille teille, joilla on vierähtänyt tovi viime hammaslääkärikäynnistä – se ei täällä haittaa tippaakaan, päinvastoin! 

Kuten jo aiemmin mainittiin, on MedNiemen tunnelma aivan uskomattoman lämminhenkinen. Naiset kehuvat toisiaan maasta taivaaseen aina kysymysten lomassa, eikä kyyneleiltäkään vältytä haastattelun aikana.

Pientä hepulia havaittavissa

”Muuntautumiskyky on pienen yrityksen etu ja haavoittuvuus”, Helena kertoo tähän väliin, ”sillä pitää osata olla kuin mustekala ja auttaa omien juttujen keskellä. Kimpassa autetaan sekä kollegoita, että potilaita”, hän jatkaa hymyillen.

Hanna lisää, että he tietävät jatkuvasti, mitä tapahtuu missäkin osassa vastaanottoa. Kun joku painii respassa ongelman kanssa, tiedetään siitä hoitohuoneissa. Kaikki ovat synkronoituneet toistensa kanssa ja aina autetaan, kun on tarve. 

Hyvässä seurassa on helppo hymyillä

Hammashoidossa on Helenan mielestä mukavaa se, että siinä yhdistyy sekä terveydenhoito, että sen haasteet. Töissä saa oikeasti ajatella, suunnitella ja toteuttaa – ja tietenkin nähdä tuloksia ja ylläpitää niitä. Mukana on ollut valtavasti potilaita aina alusta lähtien ja heidän kanssaan on itketty ja naurettu elämän kaikissa käänteissä. Tämä ei ole linjastotyötä, ja se onkin tämän alan suola.

Naurun ja kyynelten täyteisen haastattelun lopuksi lähetetään vielä terveisiä kaikille lukijoille:

“Harjatkaa säännöllisesti ne hampaat, jotka haluatte pitää! Me voimme auttaa, mutta hampaiden harjaaminen on kaikista tärkeintä! Ennaltaehkäisy on rahallisesti paras hoito. Ikävä kyllä sen suhteen yli hypitään nykyään hirveän usein ja yritetään säästää… Se näkyy sitten tietenkin suurempina hoitokuluina. Hampaat eivät kasva takaisin tai korjaa itse itseään. Jos ne jättää hoitamatta, tulee korjaaminen sitten kalliiksi ja sekään ei ole ongelmatonta. 

Ongelmien ennaltaehkäiseminen on yksi terveyden kulmakivi – eikä pelkästään suulle, vaan koko meidän kropalle! Suu on aivojen ja sydämen välissä. Suun ja hampaiden terveys on suuri osa yleisterveyttä.”

Näihin viisaisiin sanoihin onkin hyvä lopetella ja mennä kurkkaamaan oman purukaluston kunto.

Tutustu Medniemen palveluihin! (siirryt toiseen palveluun)