Siirry sisältöön

Taide on elämää: Katarina Backas ei kaihda suuria tunteita tai voimakkaita aiheita

Elokuussa Wilhelmsdalin kesägallerian kävijöitä kohtaa värit ja muodot suuressa mittakaavassa. Katarina Backas maalaa tauluja öljy- ja akryyliväreillä, ja hänen teoksensa uhkuvat energiaa ja hienoisia yksityiskohtia. Elinvoima virtaa punaisena lankana hänen tuotannossaan, jopa kohti tuntematonta.

Katrina rakastaa kukkia.
Värikkäitä värejä ja runsaita muotoja mausteena taikuutta ja myyttisyyttä

Raaseporilainen Katarina Backas ei taiteessaan turhia jarruttele. Hänen työskentelyään ohjaa hyvin pitkälti intuitio ja mututuntuma, ja taiteella hän välittää ajatuksia ja mielikuvia.

Useissa hänen teoksissaan välittyy myös naisellinen alkuvoima – samanaikaisesti vahvana ja hauraana.  Hän on muun massa järjestänyt kaksi näyttelyä, joiden aiheena on ollut raskaus ja äitiys, HAVANDE (suom. raskaana) vuonna 2018 ja BÖRJAN – ALKU vuonna 2019. Nyt, hieman yli kuusi vuotta myöhemmin, on tullut aika järjestää näyttely INBETWEEN. 

Tässä kokonaisuudessa tunnelmaa ja värejä on hieman hillitty ilmaisemaan uuden elämänvaiheen alkamista.

Värit.
Elämä näkyy taiteessa

Katarinan uusimmat teokset on asetettu esille galleriassa, joka sijaitsee saman katon alla hänen holistisen kampaamonsa Älvan kanssa Tammisaaressa. Katarina on monitaituri. Sen lisäksi että hän on ekologinen kampaaja, hän on myös kouluttautunut liikunnanohjaajaksi, opiskellut waldorfpedagogiikkaan suuntautuvassa opettajakorkeakoulussa ja hänellä on kokemusta näyttämötaiteesta. Kaikki taidot pilkistävät hänen teoksistaan.

Vaikka Katarina uhkuu energiaa ja tarmokkuutta, hän saattaa joskus epäillä omia kykyjään. Hänen vahvuuksiinsa kuuluu kuitenkin olla välittämättä muiden mielipiteistä.

Kukinnan katoavuus kannustaa olemaan läsnä

Taide on Katarinan intohimo, toisena intohimona on hänen kiinnostuksensa kukkiin ja puutarhaan.

Kasvien kauneus, voima ja lyhyt kukinta-aika innostaa häntä vaalimaan nykyhetkeä. Omassa puutarhassa kasvava magnoliapuu kuuluu suosikkeihin, ja Katarina koristautuu mielellään itsekin kauden kukkasin.

Keväällä viherpeukaloa alkaa kutittaa, ja luonto on jatkuvasti läsnä taiteessa.

Kukista parhaita ovat paikallisen yrittäjän lähituotanto.

Tällä hetkellä hänellä ei ole ateljeeta kotona, vaan ”tekee kaikkea kaikkialla”. Kasvihuone toimii kasvihuoneen lisäksi ateljeena ja levähdyspaikkana. Puutarhasta näkee, että täällä asuu lapsiperhe, koska jokaiselle on järjestetty oma sopukka.

Groteski voi olla kohteliaisuus

Katarinan tauluille ominaista on niiden suuri koko, joten ne tarvitsevat paljon tilaa päästäkseen oikeuksiinsa. Suurikokoisten maalausten tekeminen juontaa juurensa siihen aikaan, jolloin lapset olivat pieniä. Silloin hän nimittäin pingotti kankaita seinälle ja täytti ne väreillä aina kun siihen oli tilaisuus.

Maalaaminen antoi hänelle mahdollisuuden hengähtää hektisinä lastenhoitovuosina.

Kerran eräs kävijä sanoi Katarinan tauluja ”groteskeiksi”. Katarina ilahtui siitä, koska teokset olivat koskettaneet katsojaa.

Wilhelmsdalissa vaiheet yhdistyvät

Suunnitelmissa on, että elokuun näyttelyssä esille asetetaan kokonaisuus, jossa esitellään eri vaiheita vuoden 2018 aloituksesta tähän päivään.

Katarinan perhe viihtyy vehmaassa puutarhassa.

Katarina ei vielä koskaan ole asettanut töitään näytille Inkoossa, ja hän on vilpittömästi iloinen kunnan panostuksesta taiteeseen julkisessa tilassa.

Taiteilijaesittely:
Purukumipinkkiä on hillitty liittyen Katarinan elämässä tapahtuneisiin menetyksiin.
CV:

Näyttelyt

Koulutukset

Työskentely

Verkkosivusto ja sosiaalinen media