Siirry sisältöön

Vanhassa ruukissa aina tuoretta pullaa

”Siksi valitsimme Inkoon”

Inkoo tarjoaa hyvät
mahdollisuudet yrittämiselle.

Kunnan sijainti on erinomainen, vain reilut 50 kilometriä länteen
Helsingin keskustasta, ja täällä on reilusti tonttimaata yrityksille ja
teollisuudelle. Lisäksi inkoolaiset ovat sekä kielitaitoisia että hyvin
koulutettuja.

Paikalliset
yrittäjät kertovat menestystarinansa artikkelisarjassamme ”Siksi valitsimme
Inkoon”.

Tässä kuussa: Fagervik café

Fagervik cafen yrittäjä Michaela Lundberg

Asiakas ensin. Kahvilayrittäjä Michaela Lundberg muuttaa harvoin tarjontaa, etteivät uskolliset asiakkaat pety. Tuoreet korvapuustit ovat yksi suosikeista.

Pellillinen vastapaistettuja korvapuusteja tuoksuu
viettelevästi vanhassa ruukkimiljöössä. Aurinko siivilöityy historiallisen
Kuninkaantien varrella sijaitsevan ulkoterassin lehvistön lomasta. Ulkopuolelle
on kertynyt väkijoukko jo ennen kuin Fagervikin kahvilan ovia on ehditty avata.

Sämpylät, tiramisukakku ja viinerit saavat pian kyytiä. Kahvilanomistaja
Michaela Lundberg istahtaa alas punaposkisena ja leveästi hymyillen
aamurutistuksen jälkeen

Korvapuusti on Fagervik cafén suosikki

Nam!

Kuka olet?

­­–Olen syntynyt
täällä Fagervikissa ja tämä on neljäs kesäni Fagervikin kahvilayrittäjänä. Kahvilan
toiminta-ajatuksena on tarjota kotileivonnaisia viihtyisässä ja aidossa
ympäristössä.   

Mikä on taustasi?

– Opiskelin
ravintolakoulussa Ahvenanmaalla. Sen jälkeen työskentelin lähes kymmenen vuotta
merillä. Ennen Fagervikin kahvilaa ehdin myös työskennellä Barösundin silloisen
kyläkoulun keittäjänä. 

Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi Inkoossa?

– En päättänyt –
siinä vain kävi niin! Sain tilaisuuden ryhtyä kahvilanpitäjäksi ja siihen oli
tartuttava. Rakennus on toiminut aikaisemmin mm. tinaamona ja kauppana.
Nykyisin täällä on kahvilan lisäksi museo. 

Miten on sujunut?

– Mielestäni
hyvin! Minulla ei tietenkään ole mitään vertailukohtaa, mutta työ ei lopu. Aina
on jotakin tehtävää. Moni uneksii omasta kahvilasta ja kuvitelmat pitävät osin
myös paikkansa. Mutta työntäyteinen puoli on se, jota ei tule ajatelleeksi.
Asiakkaiden toiveisiin vastaaminen on suuri osa tätä työtä. 

Mainitse kolme parasta asiaa olla yrittäjä
Inkoossa?

– Inkoossa on
helppo olla yrittäjä. Täällä on niin paljon yrittäjiä – olemme kaikki samassa
veneessä. Inkoossa on yrittäjäilmapiiri. Tiedämme, mitä yrittäjyys merkitsee,
ymmärrämme ja neuvomme toisiamme.  

Fagervik cafen tuliaiset

Fagervik cafén asiakkaat ovat kaikenikäisiä. Useimmat ovat päiväturisteja, jotka tulevat tutustumaan 1700-luvulta peräisin olevaan rautaruukkiin.

Minkälaisia inkoolaiset ovat asiakkaina?

– Suorapuheisia.
He antavat niin myönteistä kuin kielteistäkin palautetta, ja se on minusta
hyvä. Fagervik sijaitsee aivan Raaseporin rajalla, joten meillä on monenlaisia
ja kaikenikäisiä asiakkaita, vaikka sijaitsemme sivussa valtateiltä. Meillä käy
eniten päiväturisteja, jotka haluavat tutustua Fagervikin ruukkiin. 

Fagervik café

Tervetuloa Fagervikin viihtyisään kesäkahvilaan! Nauti kuppi kahvia ja kotona leivottuja herkkuja ihastuttavassa vanhanajan ruukkimiljöössä.

Miten yhteistyö kunnan kanssa on toiminut?

– Yrittäjänä olen
aina saanut kunnalta vastauksen kysymyksiini. Kesällä 2017 vuokrasin kunnalta
kirkonkylän vanhan kirjaston, Wilhelmsdalin, ja pidin siellä kesäkahvilaa.
Inkoo on pieni organisaatio ja lähes kaikki sektorit toimivat kunnantalossa,
joten virkamiesten kanssa on helppo tehdä yhteistyötä.  

Mikä on paras muistosi ajaltasi
yrittäjänä Inkoossa?

– Voi, niitä on
monta. Jokainen kerta, kun tyytyväinen asiakas palaa syömään lempileivoksensa. Pyrin
pitämään saman tuotevalikoiman, vaikka joskus vähän hulluttelenkin. Minulle on
tärkeintä lunastaa asiakkaiden odotukset. En voi poistaa jotakin tuotetta valikoimasta,
sillä jos joku tulee tänne asti tietyn kakkupalan takia, ilmeet ovat
pettyneitä, jos sitä ei olekaan.

Miltä yrityksesi näyttää viiden vuoden
kuluttua?

– Melko
samanlaiselta. Aina on parannettavaa ja kehitettävää, mutta toiminta ei saa
laajeta liikaa. Se ei olisi enää sama asia. 

Mitä haluaisit sanoa muille, jotka miettivät
yrityksen perustamista Inkooseen?

– Kysy neuvoa
muilta, jotka ovat samalla alalla – tuemme ja neuvomme toisiamme. Yrittäjän
elämä on täynnä työtä, mutta siinä on myös monia etuja.   

 TEKSTI & KUVA: Benjamin Lundin

Lue lisää: Fagervik cafén Facebook-sivu

Fagervikin kartano, © Laura Ilona

Fagervikin ruukki. Kuva: Laura Taskinen

Aiemmat haastattelut

Ravintola Scola

Galleria Karaija

Rakennuskeskus 51

Lomamäen lemmikkipuisto

Viltgården

Äänipää

Termonova

Nappitiikerit

The Art of Cakes

Laserhuset

Inkoo Shipping

Kauppakeskus Strand

Inkoon eläinlääkäri Kaisa Wuorimaa

Lill-Bredsin marjatila

Aquarius Sporting Club

Ingå blomcenter Rosmarin

J-E Holmberg Oy Ab

Gripmarine

Eläinkonservaattori Teemu Salonen

Inkoon Apteekki