Siirry sisältöön

Ensimmäinen kesä ylitti uusien inkoolaisyrittäjien kaikki odotukset

Inkoo tarjoaa hyvät mahdollisuudet yrittämiselle.

Kunnan sijainti on erinomainen, vain reilut 50 kilometriä länteen Helsingin keskustasta, ja täällä on reilusti tonttimaata yrityksille ja teollisuudelle. Lisäksi inkoolaiset ovat sekä kielitaitoisia että hyvin koulutettuja.

Paikalliset yrittäjät kertovat menestystarinansa artikkelisarjassamme ”Siksi valitsimme Inkoon”.

Tässä kuussa: Lill-Bredsin marjatila

Lill-Breds

Lill-Breds sijaitsee keskellä Inkoon kulttuurimaisemaa, valtatie 51 varrella.

Lill-Bredsin marjatila on perinteinen maamerkki
kantatie 51 varrella Inkoossa. Tällä kaudella uusi yrittäjäpariskunta, Gustav ja
Jenny Hildén, on uudistanut konseptia sekä kahvilalla että paikallisesti
pyydetyillä ravuilla. Asiakkaat ovat olleet iloisia – ja yllättävän
monilukuisia, kertoo Gustav Hildén.
 

Keitä olette?

– Minä olen
kotoisin maatilalta Inkoosta. Vaimoni Jenny on Sipoosta, maatilalta hänkin. Syksyllä
2016 saimme mahdollisuuden ostaa Lill-Bredsin marjatilan ja tartuimme
tarjoukseen. Kummallakin on yrittäjätausta, joten tiesimme mitä on tulossa:
paljon työtä ja vähän vapaa-aikaa, mutta myös runsaasti hauskoja hetkiä.  

Mikä on taustasi?

– Minulla on
ollut oma rakennusyritys Inkoossa vuodesta 2011 ja olen työskennellyt
rakennusalalla yli kymmenen vuotta. Jenny on toiminut kahvilayrittäjänä
Karjaalla vuodesta 2013. Siksi halusimme kokeilla kahvilaa Lill-Bredsissä. Se
on ollut onnistunut konsepti ja asiakkaat ovat olleet iloisia ja suhtautuneet myönteisesti.

IMG_1112

Rakentajasta marjanviljelijäksi. Gustav Hildén, 27, vaihtoi alaa.

 Miten on sujunut?

– Ajatuksena oli
palkata yksi myyjä ja selvitä kaikesta kolmistaan, mutta se oli aivan
mahdotonta. Kävijöitä on ollut useita satoja päivässä. Pelkästään kahvilassa on
ollut keskimäärin 130 ostotapahtumaa päivässä, asiakkaana usein kokonaisia
perheitä. Se ylittää kaikki odotukset.

IMG_1115

– Tiesimme, mihin ryhdyimme, mutta kesä on ollut uskomattoman työntäyteinen. Hieno palaute saa kuitenkin työn tuntumaan hauskalta, sanoo Jenny Hildén. Hän on hyödyntänyt kahvilayrittäjän taustaansa ja avannut Lill-Bredsiin uuden kahvilan.

Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi Inkoossa, Gustav?

– Olen
pohjimmiltani inkoolainen. Viihdyn täällä. Varmin tapa saada työskennellä
kotikunnassaan on ryhtyä yrittäjäksi.

IMG_1134

Lill-Breds on avoinna joka kesäpäivä satoi tai pyrytti. Koulujen alettua marjatila ja kahvila ovat avoinna perjantaista sunnuntaihin.

   

Mikä on parasta
Inkoossa?

– Viihdyn, koska
Inkoo on pieni kunta, joka kasvaa sopivaa vauhtia. Väestömäärä ei ole
räjähtänyt, vaan kasvaa hitaasti mutta varmasti. Täällä on vielä kyläkouluja,
eikä minulla ole mitään valittamista terveydenhuollosta tai muustakaan. Täällä
tehdään järkeviä päätöksiä – päätöksentekijämme eivät souda ja huopaa edestakaisin.
 

Miten yhteistyö kunnan kanssa on toiminut?

– Rakennusyrittäjävuosina
olin usein yhteydessä kunnan rakennussektoriin – ja se toimii hyvin. On
myönteistä, ettei organisaatio ole suuri ja raskassoutuinen, vaan oikeaan
ihmiseen on helppo saada keskusteluyhteys.

IMG_1127

Lill-Bredsin päätoimiala on edelleen marjanmyynti, etenkin mansikoiden. Itsepoiminta on suosittu vaihtoehto.

Minkälaisia
inkoolaiset ovat asiakkaina?

– Inkoolaiset ovat maanläheisiä ja mukavia ihmisiä. Täällä on ainutlaatuista yhteisöllisyyttä
ja talkoohenkeä.  

Mitä haluaisit sanoa muille, jotka miettivät
yrityksen perustamista Inkooseen?

– Tee päätös ja kokeile.
Jos ei koskaan uskalla kokeilla, ei saakaan koskaan mitään. Valmistaudu siihen,
että alussa on vaikeaa, mutta yrittäjyydessä on runsaasti hyviä puolia, ja saa
jättää oman jalanjälkensä.    

Mikä on paras muistosi ajaltasi yrittäjänä
Inkoossa?

IMG_1143

Uutta. Lill-Breds välittää myös toisen inkoolaisyrityksen, Viltgårdenin paikallisesti kalastettuja rapuja. Elävät ravut ovat marjatilan nuoremmille vieraille jännittävä elämys.


Rakennusyrittäjäuraltani ehdottomasti se, kun kunnostimme 200-300 vuotta vanhan
päärakennuksen ja annoimme sille uuden elämän. Hankkeessa oli mukana paljon
tunteita ja talosta tuli hieno. Lill-Bredsissä parasta on ehdottomasti se, että
kokonaisuus toimii. 

Miltä yrityksesi näyttää viiden vuoden kuluttua?

– Kehitämme
toimintaa uusilla viljelytuotteilla ja laajentamalla elintarvikemyyntiä. Monipuolistamme
tilaa, hankimme ehkä joitakin eläimiä, joiden parissa lapsiperheet voivat
viettää päivän maalla.  

TEKSTI & KUVA: Benjamin Lundin

IMG_1114

Makeaa ja suolaista. Kahvilassa on tarjolla kaikenlaista pehmojäätelöstä ja makeista leivonnaisista suolaisiin piiraisiin, voileipiin ja voisarviin.
Aiemmat haastattelut

Ravintola Scola

Galleria Karaija

Rakennuskeskus 51

Lomamäen lemmikkipuisto

Viltgården

Äänipää

Termonova

Nappitiikerit

The Art of Cakes

Laserhuset

Inkoo Shipping

Kauppakeskus Strand

Inkoon eläinlääkäri Kaisa Wuorimaa