Siirry sisältöön

Lautasellinen iloa koululaisen vatsaan ja päivään

IMG_1108

Omatoimista. Lapset valmistavat ruoan ohjaajien valvonnassa. Kuvassa Otto, Oliver ja Pinja Sutinen.

Lomaa edeltävä ja sen jälkeinen aika on
ongelmallinen monen kouluikäisen työssäkäyvälle vanhemmalle. Merituulen koulun
vanhempainyhdistys (Mevy ry) järjestää siksi tänä vuonna ensimmäisen Lautasellinen iloa -kesäleirin.
 

Kahden kesäkuisen
ja elokuisen viikon ajan inkoolaislapset voivat osallistua päivittäiseen toimintaan
klo 9-15, jolloin ohjelmassa on ruoanlaittoa.  

– Lapsilla on
kymmenen viikon loma, toisin kuin vanhemmilla. Useat vanhemmat tiedustelivat,
voisiko vanhempainyhdistys järjestää lapsille päivätoimintaa, sanoo Mikko Lehto Mevystä.

Niin syntyi
ajatus ruokaleiristä Lautallisen iloa,
jonka nimi luonnollisesti viittaa Inkoon kunnan mottoon Iloinen Inkoo.

IMG_1076

Ohjelmaa. Vanhempainyhdistyksen leiri on mainio ratkaisu niille, joilla ei ole sukulaisia tai ystäviä huolehtimassa lapsista.

 

Tukea ja vapaaehtoisvoimia

Inkoon kunnan ja
Aluehallintoviraston taloudellisella tuella vanhempainyhdistys saattoi palkata leirin
ohjaajiksi kaksi nuorta. Yhdessä vapaaehtoisvoimien kanssa lapset ovat nauttineet
kulinaarisesta kesästä ja saaneet myös tutustua ruoan alkuperään. Retkiä on
sponsoroinut Lions Club Ingå rf.

– Lapset ovat mm.
kalastaneet ja vierailleet maatilalla. Kävimme myös ravintolassa, jotta lapset
oppivat, miten siellä käyttäydytään, sanoo Mikko Lehto.

Lapset ovat lisäksi
saaneet vieraikseen maahanmuuttajia, jotka ovat opastaneet etnisen ruoan
valmistuksessa.

”Parempi kuin lojua sohvalla”

Lehto on
aktiivinen suomenkielisessä Inkoon Samoilijat -partioyhdistyksessä. Yhdessä partiojohtaja
Iiro ”Ige” Auvisen kanssa hän on
järjestänyt leirin osanottajille yhden partiopäivän viikossa. He ovat
harjoitelleet teltan pystyttämistä, tutustuneet partiovarusteisiin ja
valmistaneet ruokaa luonnon helmassa.

IMG_1096

Partioyhdistys Inkoon Samoilijat on yksi leirin vapaaehtoisvoimista.

 

Tänään
ruokalistalla on pekonipastaa ja lättyjä; klassinen partioateria, joka on sekä
maukas että helppo valmistaa. Lapset istuvat kolmen ryhmissä kuunnellen Auvisen
peruskurssia paloturvallisuudesta. 

– Se on
välttämätöntä, ennen kuin lapset käyttävät kenttäkeittimiään, selittää Lehto.

IMG_1079

Iiro ”Ige” Auvinen ja Mikko Lehto.

Lapset ovat 6-11-vuotiaita
ja jokaisella ryhmällä on vanhempi vastuuhenkilö. Yksi heistä on Pinja Sutinen, joka omistaa neljä
viikkoa kesälomastaan työskennelläkseen vapaaehtoisena nuoriso-ohjaajana.  

– Viime kesänä en
tehnyt oikein mitään, ja se oli tylsää. Tämä on paljon hauskempaa kuin lojua
kotisohvalla, sanoo Sutinen.

Vapaita paikkoja on vielä

Sutisen vieressä
istuvat 9-vuotiaat Otto ja Oliver. Otto on jo kokenut
partiolainen. Thaimaasta kotoisin olevasta Oliverista on eksoottista valmistaa
ruokansa kenttäkeittimellä. 

– Pidän
ruoanlaitosta. Lempiruokani on lohiteriyaki. Pidän japanilaisesta ruoasta,
sanoo Oliver.

Oliver puhuu
englantia, ja jotkut leiriläisistä ovat ruotsinkielisiä. Vaikka leirin
järjestää suomenkielinen vanhempainyhdistys, leirin tukikohtana toimivaan
Merituulen kouluun ovat tervetulleita kaikki kieliryhmät.

IMG_1109

Nam! Kermainen pekonipasta on helppo ja maistuva ruoka. Ja ruoka maistuu paremmalta ulkona!

Lautallisen iloa -leiri jatkuu 11. elokuuta saakka ja vapaana on
vielä muutamia paikkoja. Ilmoittautumiset ja tiedustelut: eva.sutinen(at)mevy.fi. Leiriviikon hinta on 25 euroa.

TEKSTI JA KUVA:
Benjamin Lundin