Siirry sisältöön

"Täällä on tilaa kasvaa"

Inkoo tarjoaa hyvät mahdollisuudet yrittämiselle.

Kunnan sijainti on erinomainen, vain reilut 50 kilometriä länteen Helsingin keskustasta, ja täällä on reilusti tonttimaata yrityksille ja teollisuudelle. Lisäksi inkoolaiset ovat sekä kielitaitoisia että hyvin koulutettuja.

Paikalliset yrittäjät kertovat menestystarinansa artikkelisarjassamme ”Siksi valitsimme Inkoon”. Tässä kuussa: Termonova.

”Täällä on tilaa kasvaa” 

Termonova

– Ihmiset sanovat useimmiten, että ”sehän on niin lähellä”, kun heillä on asiaa meille. Ja onhan tämä lähellä. Puolisen tuntia Espoosta, 40 minuuttia Helsingistä, sanoo Termonovan toimitusjohtaja Peter Hammarberg, joka pitää Inkoon sijaintia ihanteellisena.

Tuotteita Rio de Janeiron olympialaisten voimistelumatoista Norjan tunturitunneleiden eristeisiin. NMC Termonova on toiminut Inkoossa 1980-luvulta lähtien ja toimitusjohtaja Peter Hammarberg odottaa toiminnan laajenevan viidessä vuodessa. 

Minkälainen yritys olette?

NMC Termonova on perinteinen teollisuuslaitos. Valmistamme polyeteenivaahtoa, jota myös solumuoviksi kutsutaan. Yrityksen omistaa NMC, belgialainen perheyritys, jolla on toimintaa 12 tehtaassa eri puolilla Eurooppaa ja 1 200 työntekijää.  

Mikä on sinun taustasi, tj. Peter Hammarberg?

Valmistuin diplomi-insinööriksi Åbo Akademin kemiantekniikan laitokselta. Tutkinnon jälkeen työskentelin kaivosteollisuudessa mineraalien parissa myyden erilaisia pigmenttejä paperiteollisuudelle. Sen jälkeen työskentelin maailmanlaajuiselle kemikaalitoimittajalle ja myin kemikaaleja ja erilaisia tuotteita teollisuudelle. Ennen Termonovaa toimin toimitusjohtajana Sibelcossa, joka valmistaa mineraaleja teollisuuslaitosten raaka-aineeksi. Olen siten toiminut teollisuuden palveluksessa 25 vuotta.

Miksi Termonova tuli Inkooseen?

Tehdas perustettiin oikeastaan Fiskarsin toimesta Tammisaaren Ajurinpuistoon. Olet ehkä kuullut tuotteesta nimeltä fiskacell? Fiskarsin solumuovia kutsuttiin siten, ja monet inkoolaiset kysyvät sitä edelleen tehtaanmyymälästä. Tehdas muutti tänne, kun nämä tilat vapautuivat 1980. Tehtaalla on ollut vuosien kuluessa useita omistajia, ja NMC osti tehtaan 2006. Silloin oli puhetta, että Termonova-nimestä olisi luovuttu, mutta nimi säilytettiin, koska se on niin vakiintunut.

Mikä on parasta Inkoossa yrityksen toimipaikkana?

Sijainti on hyvä. En ole koskaan kokenut, että olisimme liian kaukana kaikesta. Ihmiset sanovat useimmiten, että ”sehän on niin lähellä”, kun heillä on asiaa meille. Ja onhan tämä lähellä. Puolisen tuntia Espoosta, 40 minuuttia Helsingistä. Toinen hyvä asia on satamien läheisyys. Laivaamme vientituotteita sekä Helsingistä että Turusta, mutta myös Inkoosta. Tänä vuonna Inkoo Shippingin satamasta on lähtenyt kaksi laivaa lastattuna meidän tuotteillamme. Myös Inkoon luonto on tärkeä viihtyvyyden kannalta.   

Miten on sujunut?

Itse asiassa oikein hyvin. Etsimme tuotteillemme koko ajan uusia käyttökohteita. Yksi esimerkki on tunnelien eristysmateriaali. Uusi konseptimme on ottanut suuren askeleen Norjan markkinoilla. Kun siellä rakennetaan maanteitä, on myös rakennettava paljon tunneleita läpi tuntureiden. Kun kallioon räjäytetään reikä, halkeamista tihkuu aina vettä. Tunnelin sisäpuoli peitetään siksi meidän materiaalillamme, jolla on kaksi tehtävää. Ensiksikin se eristää ja estää veden jäätymisen. Toiseksi se ohjaa veden sivustojen salaojakanaviin. Kuvittele, että osut jääpuikkoon 100 km tuntivauhdissa…

Olemme panostaneet myös urheilusegmentille. Olimme mukana Rio de Janeirossa, neljänsissä olympialaisissamme. Kaikki alustat, joilla telinevoimistelijat urheilivat, oli valmistettu Inkoossa. Myös jousiammuntakilpailujen maalitaulut olivat peräisin meiltä.   

Miltä se tuntui?

Olimme tietenkin ylpeitä. Siitä, että tuotteet tulivat Suomesta ja ennen kaikkea Inkoosta. Se on suuri asia – todiste siitä, että olemme alamme ykkösiä.  

Termonova 2

Kuva: Termonova

Minkälaisia inkoolaiset ovat asiakkaina?

Suurin osa tuotteistamme menee vientiin, mutta meillä on myös tehtaanmyymälä, jossa käy paljon inkoolaisia ostamassa solumuovia. Jotkut käyttävät sitä talonrakennuksessa styroxin sijasta. Solumuovia käytetään myös laitureihin ja veneiden suojana. Minulla on hyvin myönteinen kuva inkoolaisista asiakkaina. He ovat löytäneet meidät, tuntevat meidät ja tietävät, että meillä on tuotteita, jotka käyvät eri tarkoituksiin. Täytämme ensi vuonna 40 vuotta ja olisi hauskaa järjestää tempaus, johon ihmiset voisivat lähettää kuvia kaikesta, mitä he ovat tehneet meidän tuotteistamme – metsästysmajoista olutpullonjäähdyttimiin.   

Miten yhteistyö kunnan kanssa on toiminut?

Täytyy sanoa, että oikein hyvin. Olemme asioineet rakennus- ja ympäristöpuolen kanssa, eikä koskaan ei ole ollut mitään ongelmia. Kaikki on sujunut kaikin puolin kivuttomasti ja asiallisesti. Asiat ovat kunnossa!

Miltä yrityksenne näyttää viiden vuoden kuluttua?

Toivon, että voimme laajentaa, ja täällä Inkoossa siihen on tilaa. Meille on tulossa koko joukko perusinvestointeja. Joitakin avainlaitteita uusitaan. On tärkeää, että saamme jatkuvasti lisää kohteita, kohteita, joissa PE-vaahtoa voidaan käyttää, että kehittämme tuotteitamme ja tuotantotehokkuuttamme. On tärkeää kehittää tuotteita, joilla on korkea jalostusaste. Solumuovin ongelma on, että se on kevyttä, jolloin kuljetuskustannukset ovat suuret suhteessa painoon. Riossa käytetyt voimistelumatot sen sijaan ovat pitkälle kehitettyjä ja korkeasti jalostettuja, ja niitä voi viedä ympäri maailmaa. Tuotteita jalostamalla voimme parhaassa tapauksessa nelinkertaistaa yksikköhinnan. 

Mitä haluaisit sanoa muille, jotka harkitsevat yrityksen perustamista Inkooseen?

Suurempia yrityksiä ajatellen nostaisin taas esiin sijainnin. Logistiikkayhteydet ovat hyvät. Tänne on helppo tulla ja houkutella työntekijöitä Espoosta, Lohjalta ja Raaseporin suunnalta – sijaitsemme keskellä läntistä Uuttamaata. Näkisin täällä mielelläni yrityksiä, joiden voisi ajatella tukevan meidän toimintaamme ja käyttävän meidän materiaaliamme.   

Mikä on paras muistosi toimitusjohtaja-ajaltasi Inkoossa?

Kehitystä on tapahtunut paljon, mutta emme ole valmiita. Tekemistä riittää. Yksi hieno hetki oli se, kun Inkoosta lähti ensimmäinen täyteen solumuovia lastattu laiva. Se tuntui hyvältä. Sitä ei ollut tapahtunut koskaan aikaisemmin.

Lue lisää: www.termonova.fi

Teksti & kuva: Benjamin Lundin

Aiemmat haastattelut

Ravintola Scola

Galleria Karaija

Rakennuskeskus 51

Lomamäen lemmikkipuisto

Viltgården

Äänipää