Studio Tähtelän metsissä

äänipää
– Olisin tietenkin voinut perustaa yritykseni Helsinkiin, mutta tuntuu oikeammalta, että yritykseni maksaa verot omalle kotikunnalleni, sanoo Sami Kiiski.

Television mainoskatkolla saatat hyvinkin nähdä pätkän, jonka äänestä vastaa Sami Kiiski Inkoolaisesta Äänipää oy:stä. Äänityöt Tähtelän metsien siimeksessä sujuvat joskus jopa paremmin, kuin high-tech studiossa, korostaa tämä äänen sekatyömies, joka on työskennellyt niin suuryrityksille kuin palkituille korealaisohjaajille. 

Kuka olet?

– Sami Kiiski. Elokuvaäänisuunnittelija. Taustani on musiikkiäänityksessä, mutta opiskeluaikana kiinnostuin elokuvaäänestä ja opiskelinkin alaa TaiK:issa, eli nykyisessä Aalto-yliopistossa. Uskoakseni ääni on jokaisen hyvän elokuvan salainen ainesosa. Vaikka monet näyttävät uskovan, että elokuvan äänet tallennetaan jo kuvatessa, niin tosiasiassa ylivoimaisesti suurin osa äänistä lisätään ja miksataan elokuvaan jälkikäteen. Äänisuunnittelu on hyvin luovaa työtä ja parhailla ohjaajilla onkin usein fantastinen äänisuunnittelija. Itse olen työskennellyt useissa jälkituotantoyrityksissä ja vuonna 2010 perustin oman Äänipää-nimisen yritykseni.

Minkä tyyppinen yritys Äänipää on?

– Yksinyrittäjänä olen vähän kuin ”mercenary of sound”, äänen palkkasoturi. Teen kaikkea mahdollista äänitykseen ja äänisuunnitteluun liittyvää. Elokuvia, tv-sarjoja, brändisisältöjä, mainoksia. Yhtään liioittelematta olen ollut mukana tekemässä tuhansia mainoselokuvia. Tuorein televisiossa pyörivä on DNA:n uusin.  Harvoin tuleekin mainoskatkoa, jossa ei olisi jotakin, jonka olen joko äänittänyt tai äänisuunnitellut. Tarkemmin ajatellen ei oikeastaan koskaan. 

Miksi ryhdyit yrittäjäksi Inkoossa?

– Inkoo on kotikuntani ja minulle paikkana hyvin rakas. Minulla on studio myös Helsingissä ja jaan aikani siten, että olen siellä noin 20 prosenttia työviikosta. Suurimman osan ajasta työskentelen mikseripöytäni ääressä Tähtelässä. Olisin tietenkin voinut perustaa yritykseni Helsinkiin, mutta tuntuu oikeammalta, että yritykseni maksaa verot omalle kotikunnalleni. On tavallaan melko hauskaa kantaa tänne vähän rahaa pääkaupunkiseudulta. Pyrin seuraamaan Marcus Grönholmin esimerkkiä, vaikka mittasuhteet ovatkin täysin erilaiset. Grönholm on Inkoolle aivan loistava keulakuva.

Miten on sujunut?

– Ei valittamista. En ole koskaan tuntenut, että asuisin liian kaukana kaikesta. Inkoossa on kaikki tarvittavat palvelut ja kaikki on lähellä. Lisäksi olen havainnut jotakin, mikä on hyvä bonus, ja jota en edes tullut ajatelleeksi tänne muuttaessamme.  Täällä on hiirenhiljaista. Täällä on esimerkilliset olosuhteet tallentaa ääniä. Se on itse asiassa hyvin epätavallista. Askelten äänet esimerkiksi on tavallisesti äänitettävä sisällä, jolloin ääni saattaa saada tietyn purkkimaisen sävyn. Täällä askeleet voi äänittää ulkona ja soundi on aivan erilainen. Täällä voi kävellä pihasoralla, metsäpolulla, talvella lumessa. Täällä on ollut jopa näyttelijöitä tekemässä dubbauksia takapihalla. Kun vaikkapa jäätelöauto ajaa joskus ohi, sitä säikähtää sen jingleä pahanpäiväisesti, koska täällä on muuten niin hiljaista ja rauhallista.    Äänipää2

Kolme parasta asiaa yrittäjänä Inkoossa?

– Tämä on melko hektinen ala, jolle Inkoon rauha ja kauneus ovat hyvää vastapainoa. Täällä on rauhallista ja turvallista. Ja täällä on hyvät palvelut – itse asiassa oikein hyvät. 

Kuinka yhteistyö kunnan kanssa on toiminut?

– Tämä haastattelu on oikeastaan ensimmäinen kontaktini kuntaan – mikä on sinänsä hyvä asia. Täällä on hyvä perusinfrastruktuuri, joka tekee helpoksi toimia yrittäjänä. Olen aina kokenut, että kunta pyrkii mahdollistamaan yrittäjyyden ja arvostaa työtäni. Kun perustin yritykseni, kaikki sujui hyvin nopeasti ja joustavasti, ja sain hyvää ja henkilökohtaista palvelua.  

Mitä teet juuri nyt?

– Tällä hetkellä työn alla on mm. muutamia pitkiä elokuvia. Yhden ohjaa Saara Cantell, joka on ajankohtainen juuri nyt, kun Tulen morsian pyörii teattereissa. Hänen uutta elokuvaansa kuvataan Suomessa ja Islannissa seitsemän vuoden ajan. Menossa on nyt kolmas vuosi. Neljä jäljellä. Elokuva käsittelee kahta sisarta, jotka ovat varttuneet eri maissa ja oppivat tuntemaan toisensa vasta aikuisiällä. 

Miltä yrityksesi näyttää viiden vuoden kuluttua?

– Toivon todella voivani laajentaa toimintaa jonkin verran, jotta voin palkata yhden tai useamman työntekijän. On selvä, että jatkan toimintaa Inkoossa. En näe mitään syytä, miksi lähteä täältä pois. 

Mikä on paras muistosi yrittäjänä täällä?

– Muutamia vuosia sitten työstimme ääntä eteläkorealaiseen elokuvaan, jonka ohjaaja tuli vierailulle Tähtelään. Filosofoimme ja vaelsimme luonnossa. Ja saunoimme tietenkin. Ohjaaja oli aivan otettu tästä hiljaisuudesta ja vihreydestä. Hänen työmatkansa kestää metrolla useita tunteja päivässä. Se oli jännittävä kontrasti, joka sai minut todella arvostamaan sitä, mitä meillä täällä on.  

Teksti & kuvat: Benjamin Lundin


Viimeksi muokattu: 21.9.2016