”Siksi valitsimme Inkoon”

Inkoo tarjoaa hyvät mahdollisuudet yrittämiselle.

Kunnan sijainti on erinomainen, vain reilut 50 kilometriä länteen Helsingin keskustasta, ja täällä on reilusti tonttimaata yrityksille ja teollisuudelle. Lisäksi inkoolaiset ovat sekä kielitaitoisia että hyvin koulutettuja.

Paikalliset yrittäjät kertovat menestystarinansa artikkelisarjassamme ”Siksi valitsimme Inkoon”.

Tässä kuussa: Gripmarine (www.gripmarine.fi)


Helsinkiläisten ja espoolaisten veneet talviunilla

Martin Fogdell
Jätit torkkuvat. Martin Fogdell nostaa Gripmarinen Subliftillä enimmillään 25 tonnia painavan veneen.

Puhelin soi lakkaamatta ja veneensäilytyshallit pullistelevat. Martin Fogdell on kehittänyt kymmenessä vuodessa bisneksen, joka laajenee vuosi vuodelta.  

Kuka olet?

– Nimeni on Martin Fogdell ja asun Gripansissa vaimoni Annan ja poikani Filipin kanssa. Eva ja Max ovat jo lentäneet pesästä ja opiskelevat ja asuvat Helsingissä. Muutimme tänne 80-luvun lopulla, jolloin täällä oli appeni Bengt Gripenbergin perustama kauppapuutarha. Gripansin Kauppapuutarhassa viljeltiin mm. leikkokukkia ja talvisin tuotiin kukkia ulkomailta. Kannattavuus huononi EU-jäsenyyden myötä, koska kukkien tuonti vapautui. Kasvihuoneet olivat vanhoja, joten päätimme lakkauttaa toiminnan. Olemme tyytyväisiä tekemäämme päätökseen.   

Mikä on taustasi?

– Perheeni muutti Inkooseen 1969. Asuin täällä, kunnes aloin opiskella laivanrakennusta Helsingissä. Olen aina ollut hyvin kiinnostunut veneistä ja liikkunut lapsuudesta saakka vesillä.  

Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi Inkoossa?

– Miettiessämme toimintaa kauppapuutarhan jälkeen nousi esiin, että ammattimaisesta veneiden säilytyksestä ja erilaisista palveluista oli suuri kysyntä. Katsoimme rannan tuntumassa sijaitsevan Gripansin sopivan erinomaisesti tähän tarkoitukseen. Ihmiset haluavat ostaa palveluja yhä enemmän, ja lisäksi monet rannikkoveneet ovat niin suuria, että niitä on mahdoton käsitellä yksityisesti. Ensimmäisen 1 800 neliön kokoisen lämpimän hallin otimme käyttöön vuonna 2007. 

Gripmarine
Lämmintä. Hallien lämpötila on plus seitsemän astetta ympäri vuoden, joten veneet voivat hyvin, eikä huoltotöitä tekevien tarvitse palella. Hyvän tuuletusjärjestelmän ansiosta veneiden tyynyt ja elektroniikka säilyvät ilman kosteusvaurioita.

Miten on sujunut?

– Toinen halli valmistui jo 2008 ja kolmannen rakensimme vuonna 2011. Olemme onnistuneet täyttämään hallit joka vuosi, joten saamme olla hyvin tyytyväisiä. Työ on tiettyinä aikoina erittäin intensiivistä. Huippu osuu syys-lokakuulle, kun suurin osa veneistä nostetaan maihin, ja toinen huippu tietenkin keväälle vesillelaskuaikaan. Talvella me ja alihankkijamme huollamme moottoreita ja teemme sähköasennuksia, vahausta, pohjamaalausta sekä tiikki- ja lasikuitutöitä. Vesillelasku päättyy juhannuksen tienoilla, ja sen jälkeen teemme kunnossapitotöitä. Heinäkuun pidämme lomaa. 

Mikä on parasta yrittäjänä Inkoossa?

– Minun alalleni Inkoo sopii mainiosti. Tilan sijainnista rannalla on myös etua. Sijainnin ansiosta tätä toimintaa voi harjoittaa olematta aivan vedenrajassa. Inkooseen on kasvanut monipuolinen venealan palveluklusteri, mikä luo hyviä synergiamahdollisuuksia. Veneväen näkökulmasta Inkoon sijainti on erinomainen myös siksi, että vierassatama sijaitsee tasan Helsingin ja Hangon välillä. 

Miltä asiakaspohjanne näyttää?

– Asiakkaamme tulevat lähes pelkästään Helsingistä ja Espoosta. Monilla on täällä kesämökki. Inkoolaisia on asiakkaina melko vähän. Maaseudulla on enemmän tilaa säilyttää veneitä kuin kaupungeissa. 

Gripmarine 2
Lämmintä. Hallien lämpötila on plus seitsemän astetta ympäri vuoden, joten veneet voivat hyvin, eikä huoltotöitä tekevien tarvitse palella. Hyvän tuuletusjärjestelmän ansiosta veneiden tyynyt ja elektroniikka säilyvät ilman kosteusvaurioita.

Miten yhteistyö kunnan kanssa on toiminut?

– Hyvin! Rakennusvaiheissa olen ollut paljon tekemisissä kunnan kanssa ja virkamiehet ovat aina olleet myönteisiä ja avuliaita. Inkoossa on yrittäjäystävällinen ilmapiiri ja yhteistyö kunnan kanssa sujuu joustavasti.  

Mikä on paras muistosi ajaltasi yrittäjänä täällä?

– Yrittäjyys on kokonaisvaltaista. Yrittäjänä olen tyytyväinen, kun asiakkaat ovat tyytyväisiä. Tavoitteena on kuunnella asiakkaan tarpeita herkällä korvalla ja tarjota korkea palvelutaso, jotta he palaavat vuosi toisensa jälkeen. Meillä oli useita vuosia asiakkaana saksalainen pariskunta. He halusivat tutkailla suomalaista saaristoa Hallberg Rassy 42 -purjeveneellään ja he säilyttivät veneen meillä talvisin sen sijaan, että olisivat purjehtineet takaisin Saksaan. Meistä tuli hyviä ystäviä ja he asuivat meillä keväisin ennen kesäkautta ja syksyisin, kun vene nostettiin ylös. Nautimme yhdessä monta mukavaa illallista. Veneen kapteeni esitelmöi saksalaisella purjehdusseurallaan purjehduksistaan Suomen saaristossa ja mainitsi myös Gripmarinen. Saimme sen jälkeen useita saksalaisia asiakkaita, jotka halusivat toimia samoin. 

Miltä yrityksenne näyttää viiden vuoden kuluttua?

– Olemme eläneet matalasuhdanteessa siitä lähtien, kun aloitimme 2007 ja olemme siksi laajentaneet maltillisesti. Nyt näyttää valoisammalta ja neljännestä hallista on keskusteltu. Kehitän myös palvelujamme yhteistyössä toimintaamme täydentävien yritysten ja alihankkijoiden kanssa.   

Mitä haluaisit sanoa muille, jotka miettivät yrityksen perustamista Inkooseen?

– Esteitä ei ole. Tarvitaan vain hyvä idea.  

TEKSTI & KUVA: Benjamin Lundin


”Kesäasukkaat ovat parasta Inkoossa”

Jan-Erik Holmberg
Yrityksessä on omistaja Jan-Erik Holmbergin lisäksi kolme työntekijää.

Barösundissa asuva Jan-Erik Holmberg on toiminut koko aikuisikänsä yrittäjänä – toimettomana hän ei ole ollut päivääkään. Siitä hän kiittää Inkoon kesäasukkaita. 

Kuka olet?

– Olen yrittäjä Barösundista. Siinä se melko tyhjentävästi. On vaikea tiivistää lyhyesti, mitä yritykseni tekee, koska toiminta on niin moninaista. Oikeastaan teen kaikkia mahdollisia lautta- ja konetöitä saaristossa. Viime vuosina olemme lisäksi panostaneet ruoppaukseen. 

Mikä on taustasi?

– Olen syntynyt ja kasvanut pienellä maatilalla täällä Barösundissa. Maatila on vielä jäljellä ja enemmänkin harrastus nykyisin. Kävin koulua Barsösundissa ja opiskelin Västankvarnin maatalouskoulussa. Yrittäjänä olen periaatteessa toiminut armeijasta päästyäni. 

Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi Inkoossa?

– Jos haluan tehdä töitä koneiden kanssa ja sellaista, mikä kiinnostaa, ei ole kovin paljon vaihtoehtoja. Olen aina tykännyt duunata ja olla oma herrani. Saan suunnitella päiväni ja näen työni tuloksen.

J-E Holmberg Oy Ab2
Barösundissa toimiva yritys J-E Holmberg Oy Ab on tehnyt maa- ja vesirakennustöitä yli kymmenen vuotta.
Miten on sujunut?

– Suhteellisen hyvin. Olen hengissä, eikä takana ole konkursseja. Ilman työtä en ole ollut päivääkään. Viime vuosina olen investoinut paljon koneisiin ja halleihin. Suurimman investoinnin tein hankkiessani lautan, m/s Lina vuonna 2014. Tyttäreni nimi on Line, ja lautta on kastettu hänen nimeään mukaillen. Rekisteröintipaperien jättämisen kanssa tuli vähän kiire. Lautta on 15 metrin pituinen kuljetuslautta, joka kantaa noin neljänkymmenen tonnin lastin. Saman tien ostin myös ruoppauskaivinkoneen, joka sekä kelluu että kulkee maalla. Rahaa paloi, mutta investoinnit ovat alkaneet maksaa itseään takaisin.    

Mikä on parasta Inkoossa?

– Paikkakunta on sopivan kokoinen – byrokratiankin suhteen. Kaikilla on yhtä pitkä matka keskustaan, joka on keskellä kuntaa. Ja saaristo tietenkin. Se on kaikkein parasta.

J-E Holmberg Oy Ab1
J-E Holmberg Oy Ab on sijoittanut viime vuosina suuria summia yrityksen konekannan uusimiseen hankkimalla sekä ruoppauskaivinkoneen että kuljetuslautan. Nyt investoinnit ovat alkaneet maksaa itseään takaisin.
  

Miten yhteistyö kunnan kanssa on toiminut?

– Olen aina saanut vastauksen kysymyksiini. Eniten olemme olleet tekemisissä rakennus- ja ympäristöpuolen kanssa. Useimmat ympäristöluvat ja ilmoitusasiat hoituvat kuitenkin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) kautta ja tulevat Inkoon rakennus- ja ympäristölautakunnalle vain tiedoksi.  

Minkälaisia inkoolaiset ovat asiakkaina?

– Oikein mukavia ja hyviä. Meillä on myös se onnellinen tilanne, että Inkoossa on paljon kesäasukkaita. Suurin osa asiakkaistamme – noin 90 prosenttia – on juuri kesävieraita. Se on yksi parhaista asioista tällä paikkakunnalla. Emme voisi toimia, jos täällä ei olisi kesäasukkaita, jotka sijoittavat kesäpaikkoihinsa. Suhdanteet ovat vaihdelleet viime vuosina, mutta meitä ne eivät ole juuri koskettaneet. Sen jälkeen, kun aloitin yrittäjänä 2003, töitä on riittänyt joka päivä. Joskus ehkä liiankin kanssa.    

Mitä haluaisit sanoa muille, jotka miettivät yrityksen perustamista Inkooseen?

– Siitä vain. Jos on idea ja asiakaspohjaa niin mikä ettei. Mitä enemmän yrittäjiä täällä on, sen parempi. Siten myös löytää paikkakunnalta yrityksiä, joiden kanssa voi tehdä yhteistyötä. Yksi osaa yhtä, toinen toista. Teemme yhteistyötä useiden rakennusyritysten kanssa. Me kaivamme, he rakentavat. 

Mikä on paras muistosi ajaltasi yrittäjänä paikkakunnalla?

– Oman lautan hankkiminen oli stressaavaa, mutta tuntui kuitenkin hyvältä. Se oli niin sanotusti kääntöpiste. Uusi vaihe. En ole rehellisesti sanoen oikein ehtinyt sisäistää asiaa vielä. Päivät vain kuluvat, ja äkkiä on taas joulu. 

Miltä yrityksesi näyttää viiden vuoden kuluttua?

– Toivottavasti meitä on yhtä monta, ehkä useampiakin ja palvelemme edelleen inkoolaisia ja kesäasukkaita. Yrityksessä on nyt neljä työntekijää ja se on aika sopiva määrä. Jos kasvamme vielä lisää, joudumme hakeutumaan kauemmas töihin, ja paperityön määrä kasvaa. Oikeastaan aioin jo alkaa olla enemmän toimistossa, ja vähentää koneiden ajoa. Mutta en löytänyt sopivaa kaivinkoneenkuljettajaa ja oli helpompi löytää joku, joka kirjoittaa laskuja.   

TEKSTI: Benjamin Lundin


Viimeksi muokattu: 27.2.2018