Kansainvälinen kakkutaiteilija kiittää Inkoon yrittäjäystävällisyyttä

The Art of Cakes
Sonja Crockford tyytyi vuosikymmenten ajan leipomaan sukulaisille ja ystäville. Kysyntä muodostui kuitenkin niin suureksi vuonna 2011, että hän päätti perustaa The Art of Cakes –yrityksen.

Sonja Crockfordin kakut ovat enemmän kuin leivonnaisia – ne ovat taideteoksia. Moninkertaisesti palkittu kondiittori ei ole koskaan katunut päätöstään perustaa The Art of Cakes pieneen Inkooseen.

Kuka olet?

– Intohimoinen kakkuihminen, joka on harrastanut kakkuja 39 vuotta. Olen koristellut kakkuja 13-vuotiaasta. Leiponut olen pienestä tytöstä. En muista aikaa, etten olisi leiponut, äiti otti minut jo varhain mukaansa keittiöön.  

– Olen puoliksi suomalainen ja puoliksi englantilainen ja asunut paljon ulkomailla. Inkoossa olen asunut neljä vuotta. Jätin työni Saksassa ja palasin maahan, jota pidän kotimaanani, ryhtyäkseni yrittäjäksi. Leikin ajatuksella, että perustaisin yrityksen Saksassa, mutta byrokratia asetti esteitä. Suomen byrokratiaa sanotaan hankalaksi, mutta Saksassa on monin verroin hankalampaa.  

Mikä on taustasi?

– Olen syntynyt Englannissa, isäni on englantilainen, mutta olen muuttanut paljon ympäri maailmaa. 23-vuotiaana oli muuttanut 17 kertaa. Aika jakautui pääasiassa Englannin, Suomen ja USAn kesken. USAssa liityin yläasteella kakunkoristelukerhoon, Cake Decorary Clubiin.  

– USAssa kouluissa on iltapäivätoimintaa aivan toisessa määrin kuin täällä. Kerho ei ollut mikään superammattilaisjuttu, opettajana taisi olla aktiivinen vanhempi. Parasta oli kilpailu siitä, kuka loisi hienoimman kakun. Muistan vieläkin kakun, jonka koristelin. Se esitti Aku Ankkaa ja tehtiin pursotustekniikalla, ts. paljon kreemiä ja koristeita. Silloin kiinnostukseni heräsi toden teolla.     

Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi Inkoossa?

– Se tapahtui oikeastaan sattumalta. En ollut suunnitellut sitä. Vanhemmillani on mökki Inkoon ja Virkkalan rajalla, joten paikkakunta oli tuttu. Olen aina myös pitänyt Inkoon kauniista kirkosta, jossa menin naimisiin vuonna 2001. Kun aloimme etsiä asuntoa, edellytin, että se olisi lähellä Helsinkiä. Valinta osui lopulta Inkooseen – enkä ole katunut päätöstä päivääkään.

The Art of Cakes
Hyvää taidetta. Sonja Crockfordin luomukset eivät puhuttele vain silmää vaan myös vatsaa.

   

Miten on sujunut?

– Toisaalta erittäin hyvin. Jouduin heti valokeilaan ja asiakaspohja kasvoi nopeasti. Minut on nimetty ehdolle vuoden hääyrittäjäksi tänä vuonna kuten viime vuonnakin. Sijoituin silloin kymmenen parhaan joukkoon. Toisaalta olen tullut askarruttavaan vaiheeseen. Minun pitäisi palkata joku auttamaan, mutta en oikein tiedä, miten se onnistuu taloudellisesti.  Teen kaikki kakut alusta alkaen itse – suunnittelen, leivon ja koristelen. Syksyllä lähdin leipomoon aikaisin aamulla ja palasin kotiin vasta keskiyöllä.   

– Rakastan ammatinvalintaani, eikä työ tunnu koskaan raskaalta, vaikka voimat hiipuvatkin pitkinä päivinä. Olenkin varannut ajan Inkoon Yritysklinikalta keskustellakseni asiasta Yritystohtori Tom Palmbergin kanssa. Yrittäjä on usein yksi melko yksin ongelmineen. On hienoa, että kunta tarjoaa mahdollisuuden sparrata kokeneen yritystuntijan kanssa ja keskustella mietityttävistä asioista.  

The Art of Cakes
Palkittu. The Art of Cakes -leipomon vastaanotossa voi ihailla Sonja Crockfordin kansainvälisissä kilpailuissa voittamia palkintoja.
Mainitse kolme parasta asiaa Inkoossa.

– Sijainti. Helsinkiin pääsee hujauksessa, vaikka asuu luonnossa ja maaseudun rauhassa. Toiseksi: Ihmiset. Minut on otettu vastaan avosylin. Muuttaessani tänne naapurit kävivät yksi toisensa jälkeen tervetuliaislahjoineen ja auttoivat minua kotiutumaan. En ole koskaan kokenut mitään vastaavaa muualla. Kolmanneksi: Pidän Inkoon pikkukylän tunnelmasta.    

Miten yhteistyö kunnan kanssa on toiminut?

– Sen vähän perusteella, mitä olen ollut tekemisissä Inkoon kunnan kanssa, vaikutelma on uskomattoman hyvä. Joitakin vuosia sitten aloin etsiä leipomolle toimitilaa, ja kunta oli hyvin avulias. Myös kunnan Yritysklinikka on todella hieno ja tärkeä asia. Huomaa, että kunta suhtautuu myönteisesti yrittäjiin. Meistä pidetään hyvää huolta ja halutaan todella auttaa. Eikä tämä ole vain tyhjää markkinointipuhetta – asia todella on niin.    

Minkälaisia inkoolaiset ovat asiakkaina?

– Minulla on hyvin uskollisia asiakkaita, mutta suuri osa on muilta paikkakunnilta; Salon seudulta, Espoosta, Helsingistä. Viime kesänä tein hääkakun Jyväskylään. Tein kakun morsiamen rippijuhliin, ja hän halusi käyttää minua uudelleen. Kuljetan kakkuni itse, koska haluan itse rakentaa ne paikan päällä. Minulla on tavallinen henkilöauto, johon sopii kolme kakkua, kun takaistuimen laskee alas. Laskujeni mukaan ajan kesälauantaisin keskimäärin 500 kilometriä.  

Mitä haluaisit sanoa muille, jotka miettivät yrityksen perustamista Inkooseen?

– Alkuun on helppo päästä. Kannattaa kuitenkin miettiä tarkasti, minkä tyyppisiä tuotteita haluaa myydä, ja onko konsepti sellainen, että selviää talvikaudesta. Itse kaipaan Inkooseen halvempaa vaatekauppaa. Jokin aika sitten onnistuin hajottamaan kolmet farkut samalla viikolla. Ostosreissulle oli hankala lähteä kesken työkiireiden.   

Mikä on paras muistosi ajastasi yrittäjänä Inkoossa?

– Oli fantastinen ja epätodellinen kokemus esiintyä heti alusta valtakunnallisissa medioissa. Olin koristellut kakkuja kymmeniä vuosia sukulaisille ja ystäville - ja yhtäkkiä piti olla aamutelevisiossa. Ajattelin, että ”minähän vain halusin tehdä kakkuja”. Toivon, ettei tämä ole noussut päähän.  

Miltä yrityksesi näyttää viiden vuoden kuluttua?

– Haluan, että The Art of Cakes jatkaa pienimuotoisesti, eikä kasva liian suureksi. Minulla on ehkä yksi, enintään kaksi työntekijää. Tällä hetkellä olen vuokrannut ravintolakeittiön Kirkkonummelta, mutta tavoitteena on oma keittiö ja ehkä oma pieni myymälä. Se on unelma.  

TEKSTI & KUVAT: Benjamin Lundin

The Art of Cakes


Viimeksi muokattu: 4.2.2017