Yrittäjäpariskunnan unelma saaristoravintolasta toteutui Inkoossa

scola

Restaurang Scola Barösundin vanhassa koulussa tarjoilee veneilijöille ja muille nälkäisille hyvää ruokaa jo kolmatta kesää.

Toiminta on laajentunut parissa vuodessa huimasti lahjatavarakauppaan, kahvilaan, jäätelökioskiin, kyläkauppaan ja toritoimintaan. Tavoitteena on elävä pieni satamayhteisö.

Yrittäjäpari Linda Hellström-Pasanen ja Petteri Pasanen kertoo, miksi Inkoossa kannattaa käynnistää liiketoiminta.  


Keitä olette?

Linda Hellström-Pasanen: Me olemme Linda Hellström-Pasanen ja Petteri Pasanen ja meillä on Barösundissa saaristoravintola, joka käyttää mahdollisimman paljon lähialueilla tuotettuja raaka-aineita ja paikallisia tuotteita. 

Petteri Pasanen: Viime vuonna otimme vastuullemme myös Barösundin kyläkaupan, jota pyöritämme nyt yhdessä Anne Ekin kanssa. Kesäksi avaamme vierasvenesatamaan kahvilan.  

Mikä on taustanne?

Linda: Tapasimme työskennellessämme ravintola-alalla Helsingissä, jossa Petterillä on myös ollut oma ravintola. 

Petteri: Sitten alkoi tulla lapsia ja muutimme Inkooseen. Linda perusti cateringyrityksen, joka toimii edelleen, ja minulla oli rakennusyritys. 

Miksi päätitte ryhtyä yrittäjiksi Barösundissa?

Linda: Saaristoravintola oli aina unelma. Barösundissa oli kaikki edellytykset – se on Helsingin ja Hangon puolivälissä vilkkaimman veneilyväylän varrella. Olemme itse veneilijöitä ja olimme kaivanneet paikkaa, johon voisi jäädä laituriin ja syödä kunnollinen á la carte -ateria. Valitsimme Inkoon myös siksi, että meillä oli täällä mahdollisuus käyttää paikallisia tuotteita. Meillä on suora yhteys kalastajaan ja viljelijään, jolta ostamme vihanneksia. 

Miten on sujunut?

Linda: Aivan mainiosti, vaikka sää ei ole kahtena ensimmäisenä vuonna aina suosinutkaan. Meillä on 90 asiakaspaikkaa sisällä ja 150 ulkoterassilla. Ensimmäiselle kaudelle sattui lämpöaalto, joka kesti 33 päivää, ja silloin oli täyttä aamusta iltaan. 

petteri pasanen, barösundsboden
Kyläkaupan tulevaisuus oli uhattuna muutama vuosi sitten. Hellström-Pasasten ja aikaisemman kaupanpitäjän Anne Ekin yhteisvoimin kauppa jatkaa avoinna ympäri vuoden. Kuva: Benjamin Lundin

Minkälaisia ovat inkoolaiset asiakkaina?

Linda: Olemme saaneet kaikin tavoin fantastisen hyvän vastaanoton, sekä Barösundin väeltä että inkoolaisilta. Emme kumpikaan ole alun perin Inkoosta, mutta olemme aina tunteneet itsemme tervetulleiksi.   

Petteri: Olemme tulleet tutuiksi monien asiakkaiden kanssa tässä lyhyessä ajassa. Kanta-asiakkaat ovat yksi syistä, joiden vuoksi odotan taas saada avata ravintolan. On hauskaa nähdä taas kaikki tutut kasvot. 

Kolme parasta asiaa toimiessa yrittäjänä Inkoossa?

Petteri: Meri ja luonto ovat huippuargumentteja, niin ja saaristo tietenkin. Muiden yritysten kanssa on helppo tehdä yhteistyötä – se puoli toimii hyvin täällä. Myös yhteys kuntaan toimii hyvin - sieltä on helppo saada apua. 

Linda: Ympäristö, ehdottomasti. Ja se, että kaikki tuntevat kaikki, tämä on pieni paikkakunta, jossa on matalat kynnykset. Myös kaksikielisyys on minulle tärkeää – on hauskaa voida työskennellä sekä suomeksi että ruotsiksi. 

Miten yhteistyö kunnan kanssa on toiminut?

Petteri: Eri tahoilta on aina ollut helppo saada apua. Meillä on hyvä yhteys virkamiehiin, teknisestä sektorista kunnanjohtajaan.  

Linda: Kunta on lähellä. Meillä on kokemusta Helsingin byrokratiasta, siellä kaikki on vähemmän henkilökohtaista. Et tiedä, kuka vastaanottaa paperisi. Kuntaan voi marssia sisään ja keskustella tuttujen kasvojen kanssa. Otimme aikaisessa vaiheessa yhteyttä Eteläkärjen ympäristöterveyteen ja olemme toimineet läheisessä yhteistyössä heidän kanssaan. Saatoimme koko ajan neuvotella heidän kanssaan siitä, miten he halusivat meidän ratkaisevan esille nousseet asiat.  

Miltä yrityksenne näyttää viiden vuoden kuluttua?

Petteri: Tärkeimpänä tavoitteena on lisätä venepaikkojen lukumäärää. Juuri nyt niitä on 25-30 riippuen siitä, miten veneet kiinnittyvät. Toimimme myös yhteistyössä Barösundin kyläseuran kanssa, kun varustamme yhdessä vierassatamaa. Parhaillaan uudistamme torin infrastruktuuria. Aikaisemmin kaikilla myyjillä oli oma pöytä, nyt rakennamme kymmenen pientä katettua kojua. 

Linda: Haluamme, että tänne muodostuu saaristokokonaisuus, josta saa polttoainetta ja ruokaa ja jossa voi yöpyä, ts. vierassatama, jossa on kaikki mitä tarvitsee. Tällä hetkellä toiminta on hyvin sesonkipainotteista, mutta haluaisimme vastaanottaa enemmän ryhmiä ympäri vuoden. Tänä vuonna uutuutena on kaksi purjehdustapahtumaa: Seapoint Race Helsingistä Barösundiin sekä Barösundin ympäripurjehdus, jonka lähtö ja maali ovat vierassatamassa.  

Mitä haluaisit sanoa muille, jotka miettivät yrityksen perustamista Inkooseen?

Linda: Uskaltakaa. Se antaa paljon. Ottakaa riski ja panostakaa, vaikka taloudellinen tilanne on mikä on. Juuri nyt täällä saaristossa tapahtuu paljon – täällä on Elisaari, Bjurs, Sågen, Jakobshamn, Vesterby gård – mitä enemmän toimintaa, sitä enemmän tänne tulee väkeä. Kesä on lyhyt, mutta yhteistyöllä asiakkaita riittää kaikille.  

Mikä on paras muistonne ajaltanne yrittäjänä Inkoossa?

Petteri: Kyllä se on ravintolan avajaiset. Oli hieno hetki, kun sisään alkoi virrata asiakkaita, jotka kiittivät meitä siitä, että olimme kunnostaneet vanhan koulurakennuksen.  

Linda: Avajaispäivä oli tärkeä, osin koska taakse jäi niin suuri projekti. On myös ollut liikuttavaa, kun kanta-asiakkaamme ovat kauden lopulla tulleet halaamaan meitä, kiittämään kuluneesta kaudesta ja kertomaan palaavansa ensi vuonna.  

linda pasanen, scola

– Olemme saaneet kaikin tavoin upean vastaanoton sekä Barösundin väeltä että inkoolaisilta. Emme kumpikaan ole syntyisin Inkoosta, mutta olemme aina tunteneet olevamme tervetulleita, sanoo Linda Hellström-Pasanen. Kuva: Satu Holmlund


Viimeksi muokattu: 8.6.2016