Kirkko-olut

Muiden pappiloiden tavoin myös Inkoon pappilan edellytettiin 1500-luvulla ottavan vastaan matkustavaisia, erityisesti ulkomaisia ja kuninkaan passilla matkaavia. Vieraille tuli tarjota täysi ylläpito. 

Joulukuussa 1562 pappilaan majoitettiin Juhana-herttua ja hänen puolisonsa Katariina Jagellonica Pikkalan edustalla sattuneen haverin jälkeen. Herttuan vierailu oli suuri kunnia ja hän ihastui ikihyvästi pappilan vieraanvaraisuuteen ja erityisesti emännan panemaan olueen. Herttua piti oluesta niin paljon, että emäntä sai tehtäväksi toimittaa olutta herttuan hoviin Turun linnaan.  

Kirkko-oluen vahvuudesta ei ole tarkkaa tietoa, mutta se oli varmasti maistuvaa. 

Lähteet:
Arja Brück:Kuninkaan matkassa.
Björn Hildén: "Så var det i Ingå", inkoolaisia ruokaperinteitä


Viimeksi muokattu: 7.9.2015