Osallistu kirjojen valintaan

Osva

Luetko mieluummin Venäjän vallankumouksesta vai emojeista? Olisiko kirjaston ostettava autopelejä vai vuohisimulaattoreita? Lukas-kirjastot kutsuvat asiakkaat osallistumaan päätöksentekoon.

Lukas-kirjastot testaavat uutta Vaikuta valikoimaan -palvelua, jossa aineistohankinnat tehdään yhdessä asiakkaiden kanssa. Kotisivulla osva.btj.fi/Lukas on listoja kaikesta konsolipeleistä ranskankielisiin lastenkirjoihin. Listoista voi toivoa aineistoa kirjaston tilattavaksi.   

– Haluamme avata toimintaa kuntalaisille. He saavat olla osallisia vaikuttamalla kirjahankintoihin, sanoo Raaseporin lastenkirjastonhoitaja Lisa Strömsholm.

– Olemme ottaneet mukaan listoja, joista meidän on itse hankala tehdä valintoja. Esimerkiksi konsolipelejä julkaistaan paljon, mutta ostamme niistä vain pienen osan. Sama koskee vieraskielistä kirjallisuutta. Ostamme melko vähän, ja siksi on erityisen tärkeää tehdä oikeita valintoja.   

Käyttäjät osallisemmiksi

Tammikuun alussa voimaan tulleen uuden kirjastolain mukaan kirjastojen tulee osallistuttaa kävijöitä entistä enemmän. Inkoon kirjaston vt. kirjastonjohtaja Raija Selénin mukaan mahdollisuus vaikuttaa valikoimiin vastaa erinomaisesti uuden lain henkeä.    

– Kirjastojen tulee aktivoida kansalaisia ja osallistuttaa heitä. Minusta tämä on hyvä palvelu. Käyttäisin sitä mielelläni itse, jos en jo työskentelisi kirjastossa, sanoo Selén innoissaan.

Hän mainitsee Vaikuta valikoimaan -palvelun edut erityisesti, kun on kyse pienemmistä sivukirjastoista, joiden aineistoresurssit ovat rajalliset.  

Lastenkirjastonhoitaja Lisa Strömsholm korostaa kokonaisvastuun kirjahankinnoista olevan edelleen kirjastonhoitajilla.    

– Tämä palvelu täydentää työtämme.

Muutakin kuin lainauksia ja palautuksia

Vaikuta valikoimaan -palvelu on vasta käynnistymässä. Helsinki otti palvelun käyttöön ensimmäisenä syksyllä 2015, ja tähän mennessä mukana on vain kymmenen kirjastoa, Lukas- ja Blanka-kirjastot mukaan luettuna.  

Sipoon kirjasto on avannut toivomuslistansa kolme kertaa. Erikoiskirjastonhoitaja Camilla Wikstedt uskoo palvelun tulevaisuuteen. Hän ennustaa palvelun vakiintuvan osaksi kirjastojen toimintaa viidessä vuodessa.   

– Tämä on erinomainen tapa osallistuttaa asiakkaat. Kysehän on kuitenkin heidän verorahoistaan, sanoo Wikstedt.

– Lisäksi se avaa yleisölle osan piiloon jäävästä työstämme. Emme vain istu palvelutiskillä ja lainaa ja palauta ja hyllytä, kuten ehkä voisi uskoa.  

Kiinnostus tietokirjoja kohtaan yllätti Sipoossa.  

– Uskoimme dekkariuutuuksien kaltaisten lajien kiinnostavan eniten, mutta tietokirjallisuus vei voiton. Se on myönteistä, sillä usein on vaikea tietää, mikä viimeisintä trendidieettiä käsittelevistä kirjoista pitäisi ostaa, sanoo Camilla Wikstedt.

Hän mainitsee Vaikuta valikoimaan -palvelun toisenkin hienon puolen.

– Asiakkaat näkevät nyt aikaisempaa varhaisemmassa vaiheessa, mitä on tulossa, ja se ehkä inspiroi heitä lukemaan tai varaamaan enemmän.

Äänestä. Kirjastot kutsuvat asiakkaat osallistumaan päätöksentekoon. Kuva: Benjamin Lundin

Toimi näin:

Surffaa osoitteeseen osva.btj.fi/Lukas.

Kirjaudu sisään kirjastokortin numerolla ja samalla pin-koodilla kuin verkkokirjastoon.   

Voit tehdä valintoja miltä listalta tahansa ja halutessasi myös perustella valintojasi.   

Listat ovat avoinna tietyn ajan ja vaihtuvat sen jälkeen uusiin.   

Listojen sulkeuduttua kirjastonhoitajat tarkistavat, mitkä kirjat/pelit/levyt ovat saaneet eniten ääniä, ja tekevät hankintapäätökset.    

Jos ilmoitat palveluun sähköpostiosoitteesi, saat ilmoituksen, jos hankinta osuu valintaasi.    

Siuntion kirjasto ei ota käyttöön Vaikuta valikoimaan -palvelua tässä vaiheessa.


Viimeksi muokattu: 9.6.2017