Inkoon vierassatamaan kiinnittyy kesällä monia pitkänmatkan vieraita. Me käymme rannalla kuuntelemassa heidän tarinoitaan.

Saksalaiset purjehtijat ovat vaikuttuneita Inkoon vieraanvaraisuudesta

Iloiset turistit vierassatamassa © Benjamin Lundin
Maria ja Jürgen Gerth lopettivat työnsä ja lähtivät pitkälle purjehdukselle. Heidän ensimmäinen kohtaamisensa Suomen kanssa on Inkoon vierassatama. He ovat vaikuttuneita saamastaan hyvästä palvelusta.

Pilvipeite riippuu harmaana Inkoon vierassataman yllä, mutta vierailu täällä on silti yhtä aurinkolomaa verrattuna Maria ja Jürgen Gerthin tähänastiseen matkaan.

– Oli kylmä. Satoi. Tuuli tuli aina väärästä suunnasta.  Se ei ollut mitään lomaa – se oli työtä.

Näin Maria Gerth kuvailee parin purjehdusmatkaa Saksasta. Kun tapaan parin, he ovat viettäneet kolme päivää Inkoossa. Oliko tämä rasittavan matkan arvoista?

– Oli ehdottomasti, toteaa Maria Gerth, ja Jürgen nyökkää myöntävästi.

Parin matka kulki Puolan, Liettuan, Latvian ja Viron läpi.

– Tämä on ensimmäinen satamamme Suomessa. Tulimme suoraan Tallinnasta, sanoo Maria.

Inkoon vierassatama ei ole pelkästään ensimmäinen paikka Suomessa, jonne pariskunta ankkuroituu tämän reissun aikana, vaan tämä on heidän ensimmäinen Suomen-vierailunsa koskaan. Heidän mukaansa on liian aikaista sanoa mitään Suomesta kokonaisuutena, mutta he ylistävät Inkoota.

– Luonto on kaunis täällä. Asukkaat ovat erittäin mukavia. Satamamestarin vaimo…

VierassatamaMaria Gerth katoaa alas kajuuttaan ennen kuin ehtii lopettaa lauseen. Hän tulee ylös kädessään luettelo Suomen vierassatamista vuonna 2016.

– Emme saaneet tätä ostettua Saksasta, tämän vuoden painosta ei ollut missään. Kun tulimme Inkooseen, tapasimme satamamestarin vaimon, joka kertoi, mistä voisimme ostaa sellaisen. Mutta ne olivat loppu sieltä. Menimme takaisin satamamestarin vaimon luo, ja hän myi meille oman kappaleensa, joka oli hänen yksityisessä käytössään. Palvelu täällä on aivan erityistä.

Luettelo on pariskunnalle tärkeä, selittää Jürgen Gerth.

– Navigointijärjestelmät ovat erilaisia täällä.

Pariskunnan matka jatkuu pohjoiseen Suomen rannikkoa pitkin. Sitten he lähtevät Ruotsin ja Tanskan suuntaan. Kotona Saksassa he arvioivat olevansa vasta syyskuussa.

He matkustavat Hansa-veneellä nimeltään Amica.

– Tämä on kolmas kesämme veneen kanssa, sanoo Jürgen.

He eivät ole kuitenkaan olleet vastaavalla purjehdusmatkalla aiemmin.

– Me olimme töissä viime vuoteen asti. Sitten päätimme lopettaa työt ja lähteä tälle reissulle, sanoo Maria Gerth.

– Olemme tehneet todella kovin töitä tämän eteen.

Teksti & kuvat: Benjamin Lundin


Viimeksi muokattu: 4.7.2016