100 paikka Inkoossa

pienvenesatama


Mitkä paikat Inkoossa ovat erityisen tärkeitä sinulle?


Esittelemme eri paikkoja lähiseudulla osana Suomi 100 –juhlintaa. Paikka voi olla yhdistystalo, näköalapaikka, puu, kulttuurin keidas tai muistomerkki.

 

Jos haluat esitellä jonkin paikan, voit lähettää siitä kunnan tiedottaja Benjamin Lundinille, benjamin.lundin@inga.fi, siitä kuvan ja lyhyen tekstin siitä, miksi juuri tämä paikka on tärkeä.


"Lempipaikkani Inkoossa"


Merituulen koulun luokka 2B on piirtänyt suosikkipaikkojaan Inkoossa. Katso kuvia tästä.


Skämmö

Skämmö

"Vuodesta 1977 ollaan vietetty Skämmön saaressa kaikki vapaa-aika. Parhaimmillaan 49 viikonloppua vuodessa.

Saari on keskiosaltaan kuin lapin erämaa. Kelottuneita ja terveitä käkkärämäntyjä kasvaa kallioiden koloista. Kalliot nousee korkeaksi huipuksi josta näkymä Porkkalan selälle ja Barön saaristoon.

Tuo Skämmön keskusta on ollut koskemattomana varmaan satoja vuosia. Siellä elää ilveksiä, hirviä, peuroja, kettuja, mäyriä, supikoiria ja karhukin nähty useamman havainnoitsijan silmin. Teeret viettää keväällä soidinta siellä. Hanhet ja kurjet pitävät välilaskupaikkana muutoillaan. Välillä nähty satojen parvien ottavan saaren päällä korkeutta, ennen matkan jatkumista keväällä pohjoiseen ja talvella etelään. Elämyksenä se on ollut upea, kun satojen siipien voimakas suhina ja lintujen ääntely on täyttänyt ilmatilan.

Olen jopa kolme merikotkaa nähnyt samaan aikaan liitävän saaren päällä. Komea näky."

Jorma Viita


"Ne kivet"

Knattebo_small

"Lasten käsitys arjen tärkeistä paikoista voi yllättää. Kysyin omilta 11- ja 8-vuotiailta lapsiltani heidän lempipaikkaansa Inkoossa, ja nuoremman heti ensimmäisestä ehdotuksesta olivat molemmat samaa mieltä: 

"Ne kivet". 

Meni hetki ennen kuin itse ymmärsin mitä paikasta puhuttiin. 

Molemmat ovat olleet Naksulan päiväkodissa hoidossa, ja monesti löysin heidät pihalta juuri tuosta kuvan paikasta.

Syksyllä se on parhaimmillaan, kun voi hautautua lehtiin. Ja aina voi hyppiä, seikkailla ja kiipeillä puiden suojassa."

Elina Ahde


Innanbäckintie

Innanbäck

"Mutkittelevaa ja mäkistä Innanbäckintietä pyöräillessä ja korkeimmalle kohdalle saavuttaessa on pysähdyttävä ihailemaan eteen levittäytyvää maisemaa; aaltoilevia viljapeltoja ja hoidettua punamultaista tilaryhmää. On kuin rakennukset pihapuineen olisivat olleet siinä ikiajoista."

Elisabeth Liljeqvist


Kopparnäs

5Z2A3115

"Kauniin paikan Inkoossa on Kopparnäs ja erityisesti sen merimaisemat merelle, ja tietysti myös uintipaikkana meille talviuijille pitkälle syksyyn ja aikaisemmin keväällä."

Soile Gustafsson


Inkoon satama

Ingå hamn

"Myöhäissyksyinen Kyrkfjärden peittyy sumuun; yksinäinen vene suuntaa kohti satamaa ja pari kyläläistä vaihtaa kuulumisia maalaiturilla ..."


Lilludden

WP_20150930_008

"Inkoosta etsittiin paikkoja, jotka ovat erityisiä meille inkoolaisille. Omasta puolestani voin todeta, että Lilludden on juuri sellainen paikka, jossa voi vierailla kaikkina vuodenaikoina. Se on lähellä keskustaa, kävely- tai pyöräilyetäisyydellä, ja polku Lilluddenille on lehtevä ja vehreä käytävä, jota reunustaa koivukuja. Niemenkärki työntyy riittävästi esiin rantalinjasta ja tarjoaa häiriintymättömän rauhan.

 

Lilluddenia lähestyessä kallioiden ja mäntyjen välistä pilkottaa taivas ja pilvenhattaroita ja kimalteleva meri... Siellä on hiljaista ja rauhallista, vaikka paikka on lähellä vilkasta satamaa. Viereinen Vassviken varjelee vanhaa ukkohaukea. Useimmiten autiolla hiekkarannalla on vain kiireettömästi kuljeskelevia sorsia ja joutsenia.  Meidän sauvakävelyryhmämme käy Lilluddenissa myöhään keväällä ja aikaisin syksyllä ja venyttelee kallioilla kasvot aurinkoon päin."


Elisabeth Liljeqvist


Villa Bergbo

bergbo
"Inkoon A-Kilta ry on entisöinyt 1890-luvun taloa Inkoossa talkovoimiin. Villa Bergbo oli todella huonossa kunnossa 2015 kun työ alkoi. Katto oli romahtanut, kantavat rakenteet rapistuneet ja talo oli lähellä purkaa.

Villa Bergbo rakennettiin jo ennen sotia. 1890-1910 länsipääty laajennuksen lämmittämättömäksi kesähuoneeksi 1937.

Kiinteistö Villa Bergbo omisti taiteilija Karin Ja taiteilijaprofessori Åke Hellmanin. Karin Hellman kuoli vuonna 2004, mutta Åke Hellman elää yhä. Hän on nyt 101-vuotias.

Åke Hellman osti kiinteistön 1993 sukulaisiltaan Ester ja Maria (Mia) Kryander. Ester toimi Ford Oy:n pääkassana ja Mia oli Bang & Co:n johtajansiihteeri. Kryanderin tädit olivat alun perin kotoisin Kokkolasta.

– Oikeastaan omistaminen oli kuulemma taakkana, mutta kiltteyttään he ostivat talon Kryanderin tädeiltä, kertoo Åke ja Karin Hellmanin poika Karl Johan Hellman.

Åke Hellmanilla oli oma ateljeetalo Porvoossa. Inkoon talo käytettiin vain retkikohteena. Siellä tehtiin hiukan kevättöitä sekä korjattiin omenoita ja perunoita syksyllä.

Heidän sukunsa omisti talon vuoteen 2004."

Petri Seulanto


Viimeksi muokattu: 18.5.2017