Ajankohtaista

Lautasellinen iloa koululaisen vatsaan ja päivään

IMG_1108
Omatoimista. Lapset valmistavat ruoan ohjaajien valvonnassa. Kuvassa Otto, Oliver ja Pinja Sutinen.
Lomaa edeltävä ja sen jälkeinen aika on ongelmallinen monen kouluikäisen työssäkäyvälle vanhemmalle. Merituulen koulun vanhempainyhdistys (Mevy ry) järjestää siksi tänä vuonna ensimmäisen Lautasellinen iloa -kesäleirin. 

Kahden kesäkuisen ja elokuisen viikon ajan inkoolaislapset voivat osallistua päivittäiseen toimintaan klo 9-15, jolloin ohjelmassa on ruoanlaittoa.  

– Lapsilla on kymmenen viikon loma, toisin kuin vanhemmilla. Useat vanhemmat tiedustelivat, voisiko vanhempainyhdistys järjestää lapsille päivätoimintaa, sanoo Mikko Lehto Mevystä.

Niin syntyi ajatus ruokaleiristä Lautallisen iloa, jonka nimi luonnollisesti viittaa Inkoon kunnan mottoon Iloinen Inkoo.

IMG_1076
Ohjelmaa. Vanhempainyhdistyksen leiri on mainio ratkaisu niille, joilla ei ole sukulaisia tai ystäviä huolehtimassa lapsista.
 

Tukea ja vapaaehtoisvoimia

Inkoon kunnan ja Aluehallintoviraston taloudellisella tuella vanhempainyhdistys saattoi palkata leirin ohjaajiksi kaksi nuorta. Yhdessä vapaaehtoisvoimien kanssa lapset ovat nauttineet kulinaarisesta kesästä ja saaneet myös tutustua ruoan alkuperään. Retkiä on sponsoroinut Lions Club Ingå rf.

– Lapset ovat mm. kalastaneet ja vierailleet maatilalla. Kävimme myös ravintolassa, jotta lapset oppivat, miten siellä käyttäydytään, sanoo Mikko Lehto.

Lapset ovat lisäksi saaneet vieraikseen maahanmuuttajia, jotka ovat opastaneet etnisen ruoan valmistuksessa.

”Parempi kuin lojua sohvalla”

Lehto on aktiivinen suomenkielisessä Inkoon Samoilijat -partioyhdistyksessä. Yhdessä partiojohtaja Iiro ”Ige” Auvisen kanssa hän on järjestänyt leirin osanottajille yhden partiopäivän viikossa. He ovat harjoitelleet teltan pystyttämistä, tutustuneet partiovarusteisiin ja valmistaneet ruokaa luonnon helmassa.

IMG_1096
Partioyhdistys Inkoon Samoilijat on yksi leirin vapaaehtoisvoimista.
 

Tänään ruokalistalla on pekonipastaa ja lättyjä; klassinen partioateria, joka on sekä maukas että helppo valmistaa. Lapset istuvat kolmen ryhmissä kuunnellen Auvisen peruskurssia paloturvallisuudesta. 

– Se on välttämätöntä, ennen kuin lapset käyttävät kenttäkeittimiään, selittää Lehto.

IMG_1079
Iiro "Ige" Auvinen ja Mikko Lehto.

Lapset ovat 6-11-vuotiaita ja jokaisella ryhmällä on vanhempi vastuuhenkilö. Yksi heistä on Pinja Sutinen, joka omistaa neljä viikkoa kesälomastaan työskennelläkseen vapaaehtoisena nuoriso-ohjaajana.  

– Viime kesänä en tehnyt oikein mitään, ja se oli tylsää. Tämä on paljon hauskempaa kuin lojua kotisohvalla, sanoo Sutinen.

Vapaita paikkoja on vielä

Sutisen vieressä istuvat 9-vuotiaat Otto ja Oliver. Otto on jo kokenut partiolainen. Thaimaasta kotoisin olevasta Oliverista on eksoottista valmistaa ruokansa kenttäkeittimellä. 

– Pidän ruoanlaitosta. Lempiruokani on lohiteriyaki. Pidän japanilaisesta ruoasta, sanoo Oliver.

Oliver puhuu englantia, ja jotkut leiriläisistä ovat ruotsinkielisiä. Vaikka leirin järjestää suomenkielinen vanhempainyhdistys, leirin tukikohtana toimivaan Merituulen kouluun ovat tervetulleita kaikki kieliryhmät.

IMG_1109
Nam! Kermainen pekonipasta on helppo ja maistuva ruoka. Ja ruoka maistuu paremmalta ulkona!

Lautallisen iloa -leiri jatkuu 11. elokuuta saakka ja vapaana on vielä muutamia paikkoja. Ilmoittautumiset ja tiedustelut: eva.sutinen(at)mevy.fi. Leiriviikon hinta on 25 euroa.

TEKSTI JA KUVA: Benjamin Lundin


Palaa otsikoihinViimeksi muokattu: 5.9.2017