Ajankohtaista

Kesä leikkien Naksulan vihreällä pihalla

Olemme täällä sinua varten, osa 7: Naksulan päiväkoti

Kuka on terveyskeskuksen pomo? Minkälainen on kirjastonhoitajan työpäivä? Mitä kunnantalon virkamiehet oikein puuhaavat? Artikkelisarjamme ”Olemme täällä sinua varten” vie sinut Inkoon kunnan kulisseihin.

Naksulan päiväkoti © Benjamin Lundin
Iloisia lapsia. Minean ilme kertoo kaiken – Naksulan päiväkodissa on näin hauskaa.

Juhannuksen jälkeisellä viikolla Naksulan päiväkodin lapset saavat paljon uusia leikkitovereita. Naksula päivystää, mikä tarkoittaa, että Dalin ja Degerbyn päiväkodin lapset muuttavat kesäksi kirkonkylään.  

Naksulan päiväkodin pihamaalla käy vilske. Lapset poimivat kukkia, kiipeilevät telineissä ja lastentarhanopettaja Jessica Svartström leikkii kahden tytön kanssa kirurgia puuhevosen luona.  

– Hevosen päässä on rako, johon on juuttunut kivi, kertoo yksi tytöistä vakavana.

Kivi paikallistetaan ja poistetaan. Puuhevonen voi olosuhteisiin nähden hyvin. Ja hyvä niin – sen täytyy jaksaa kantaa paljon uusia ratsastajia koko kesän.

Juni2017 062
Jessica Svartström valvoo Minean ja Wilman leikkejä.

”Mukavaa tavata uusia lapsia”

Inkoon muut kaksi päiväkotia sulkevat ovensa juhannukselta ja kesällä päivähoitoa tarvitsevat lapset tulevat viikosta 26 alkaen Naksulaan.  

–Naksulan ja Dalin päiväkodit vuorottelevat kesäpäivystäjinä lautakunnan päätöksellä. Viime kesänä lapset olivat Dalissa, nyt on Naksulan vuoro, sanoo Inkoon päivähoidonohjaaja Charlotta Nyholm.

Juni2017 033
Felicia ja Minea kukkakimppuineen ...

Muutto ei koske vain lapsia. Myös päiväkotien henkilökunnan työympäristö vaihtuu, sillä he seuraavat mukana.   

Juni2017 051
... kuten myös Emma ja Edith.
– On mukavaa tavata uusia lapsia, mutta he turvaavat kuitenkin eniten omaan henkilökuntaansa, sanoo Jessica Svartström.

Svartströmin ja hänen kollegoidensa työhön kesäpäivystys ei tuo mukanaan suurempia muutoksia.   

– Vähän tarkempana on tietenkin oltava. Ja vastattava kysymyksiin siitä, mitä mistäkin löytyy, sanoo lastenhoitaja Nina Westerholm, joka kuitenkin suhtautuu asiaan rauhallisesti.

Piha kutsuu seikkailuihin

Degerbyn ja Dalin päiväkodit ovat kaksikielisiä, mutta Naksula ruotsinkielinen. Naksulan henkilökunnalla ei kuitenkaan ole vaikeuksia kommunikoida suomenkielisten lasten kanssa.   

– Työskentelemme suurin piirtein samoin kuin aina, koska rutiinit ovat samat. Olemme paljon ulkona – etenkin hyvällä säällä, sanoo Jessica Svartström.

Päivähoidonohjaaja Charlotta Nyholm kertoo Naksulan saavan paljon myönteistä palautetta juuri piha-alueestaan.  

– Vanhemmat ihastelevat pihaa usein, ja lapset näyttävät pitävän siitä. Piha on laaja ja kumpuileva. Se haastaa ja mahdollistaa monenlaista toimintaa. 

Henkilökunta on samaa mieltä.

– Meillä on todella hieno piha. Täällä on paljon leikkipaikkoja. Piha on myös niin laaja, että lapset voivat leikkiä monia eri leikkejä samanaikaisesti. En voisi toivoa parempaa pihaa, sanoo Jessica Svartström.

– Vanhempainyhdistys lahjoitti päiväkodille äskettäin paljon hienoja leikkikaluja, kuorma-autoja ja muuta. Meillä on onnea, että meillä on aktiivinen ja aikaansaava vanhempainyhdistys, joka osallistuu ja haluaa panostaa toimintaan.

Elämänmittainen oppiminen © Benjamin Lundin
Edith – tuleva floristi?

Iloinen päiväkoti keskellä iloista Inkoota

Jessica Svartström on työskennellyt Naksulassa pian kaksi vuotta. Hän toimii kesällä vastuuhenkilönä yhdessä lastentarhanopettaja Ann-Kristin Wasströmin kanssa.  

Svartström kuvailee Naksulan päiväkotia seuraavasti:

– Tämä on iloinen ja mukava päiväkoti. Lapset näyttävät viihtyvän. Parasta työssäni on tulla tänne ja tavata lapset. He eivät ehkä ole aina yhtä iloisia, mutta on kuitenkin mukavaa saada jakaa päivä heidän kanssaan.

Juni2017 002
Karhuja joka lähtöön. Naksulassa on osasto Pesukarhuille (1-3-vuotiaille) ja Pandoille (4-5-vuotiaille). Sitten siirrytään esikouluun.

Toinen hyvä puoli on sijainti. Naksulan piha kutsuu seikkailuun puiden, kivien ja pensaiden lomaan, mutta joskus on paikallaan tehdä retki päiväkodin portin ulkopuolelle.  

– Kaikki on lähellä. Kirjastokäyntiä ei tarvitse suunnitella kovasti erikseen. Ja Lilluddeniin voimme pistäytyä nauttimaan luonnosta. Vaatteet vain päälle ja matkaan. 

TEKSTI & KUVA: Benjamin Lundin

Osa 1: Inkoon terveyskeskus: ”Pyrimme seuraamaan aikaamme ja kehittymään”
Osa 2: Tekninen johtaja: Leka vaihtui melaan
Osa 3: Inkoon kirjasto: Kirjat toivat savolaisen Inkooseen
Osa 4: Kotihoito: "Olen Aina pitänyt vanhuksista"
Osa 5: Kuntouttava työtoimina: Yhdenkään inkoolaisen ei tarvitse olla toimettomana
Osa 6: Etsivät nuorisotyöntekijät: Kellarimonsterit inkoolaisnuorten puolesta


Palaa otsikoihinViimeksi muokattu: 21.11.2017