Ajankohtaista

Inkoo ja Raasepori juhlistivat satavuotista Suomea suurenmoisesti yhdessä

Hurja Piruetti
Sinivalkoista. Hurja Piruetin tanssi Veden väki palkittiin raikuvin aplodein.
Yhteinen itsenäisyysjuhla veti talon täyteen Inkoossa 6. joulukuuta. Paikalliset veteraanit tiivistivät juhlan kahdella sanalla: suurenmoinen kokemus.

– Suomi on kimalainen, jonka ei oikeastaan pitäisi osata lentää.

Näin sanoi kirjailija Kjell Westö juhlapuheessaan. Samaa voisi sanoa kaksikielisestä juhlasta Tillsammans Yhdessä.

– Yhteisen juhlan ensimmäinen suunnittelukokous pidettiin jo niinkin varhain kuin helmikuussa 2015, kertoo Inkoon kunnan kulttuuri- ja kurssisihteeri Regina Ekblom.

Hän toimi hankkeen vetäjänä yhdessä Raaseporin kulttuurisektorin Lotta Lerviksin ja Sanna Himmelroosin kanssa. Kahden kunnan yhteen saattaminen, yli 200 esiintyjän koordinoiminen sekä kuljetusten, istumapaikkojen ja tarjoilun järjestäminen epämääräiselle vierasjoukolle ei ollut tehtävistä helpoimpia.    

Jotenkin se vain onnistui.

Finland 100

Tunnelmallista taidetta

Vain kapea keinonurmikaistale 300 neliön esiintymislavan edessä paljasti Aktia Areenan toimivan arkisin palloiluhallina. Taitelija Petri Horttana, alias Peta von Karis, oli luonut halliin ainutlaatuisen ilmapiirin taiteellaan, joka koostui lankuista, aidoista suomalaisista koivuista, Termonovan solumuovista ja sinivalkoisesta valaistuksesta. Inkoon kouluissa oli lisäksi tehty lippuja ja Inkoon kuvataidekoulussa taideteoksia Suomen väreissä.   

Kjell Westö
Kjell Westö
Lumiselta pysäköintipaikalta sisään astuessaan vieraat joutuivat pysähtymään hetkeksi totutellakseen tunnelmalliseen hämärään.  

Ohjelmassa oli jokaiselle jotakin. Inkoolaisen Energy Dance Centerin EM-mitalistit tekivät henkeäsalpaavia voltteja ja taivuttivat vartalonsa mahdottomiin asentoihin. Hurja Piruetti, joka esitti Veden väki -tanssin, muuttui kosken kuohuja kuvaavaksi sinivalkoiseksi ihmisruumiiksi. Degerbyrevyyn esitykset naurattivat ja länsiuusmaalaiset pelimannit ja kansantanssijat saivat yleisön taputtamaan tahtia. Siinä vain joitakin mainintoja ohjelmasta. 

”Koko päivä on ollut hieno”

Ohjelman jälkeisestä tarjoilusta vastasi Delta Café. Yhdessä pöydässä istui kaksi veteraania, liki kaimoja.  

– Se oli hienoa. Koko päivä on ollut hieno, sanoi Curt–Henrik Lindholm, joka arvosti ennen kaikkea basso Heikki Oraman täyteläisiä Spegling ja Sininen ja valkoinen -lauluesityksiä.

Kurt-Henrik Damén oli samaa mieltä.

– Suurenmoinen kokemus.

Krigsveteraner - Sotaveteraanit
Liikutusta. Veteraanit arvostivat juhlaa. Oikealta: Helvi Damén, sotaveteraani Kurt-Henrik Damén, Inkoon veteraaniyhdistyksen puheenjohtaja Frank Lindqvist, Clary Österholm, Gunnel Öhman ja sotaveteraani Curt-Henric Lindholm.

Tillsammans – Yhdessä -juhlassa luotiin katse menneisiin, sotien ja pettuleivän aikoihin, mutta myös tulevaisuuteen. Juhlaa leimasi ylpeys siitä, että elämme kaikesta huolimatta melko upeassa maassa. Erityisen hyvin se kävi ilmi Västra Nylands sång- och musikförbundin juhlakuoron esityksestä Terra Abundantia. Teddy Granrothin teos perustuu kiinalaisen tytön Suomen-vierailustaan kirjoittamaan tekstiin (Vapaa käännös suomeksi): 

”Tämä kansa, tämä hiljainen, outo kansa. Näennäisesti niin välinpitämätön tästä sinisestä taivaasta, tästä turvallisesta metsästä, tästä pelottavasta merestä [...] tästä yltäkylläisyyden maasta.”

Lisää juhlakuvia Inkoon kunnan Facebook-sivulla.


Palaa otsikoihinViimeksi muokattu: 7.12.2017