Ajankohtaista

Henrik Moliis on käynyt kaikissa maailman maissa – nyt hän vierailee Inkoon kirjastossa

Maailmassa on 196 itsenäistä valtiota. Maailmanmatkaaja Henrik Moliis on käynyt niissä kaikissa. Hän kertoo matkoistaan Inkoon kirjastossa 30.9.2017 klo 14.

Henrik MoliisMiksi joku halua nähdä maailmaa ja toinen viihtyy parhaiten kotisohvalla? Henrik Moliis ei halua arvella muiden ajatuksia, mutta itse hänestä tuntuu tältä:

– Se on minulla ehkä vähän verissä. Tietty levottomuus. En halua juurtua yhteen paikkaan ja aloin siksi varhain liftata ympäri maailmaa.  

Ajatus maailman kaikista maista syntyi kolmekymmentä vuotta sitten hänen työskennellessään kauppasihteerinä Meksikossa.    

– Eräs nuori harjoittelija sanoi käyvänsä jokaisessa maailman maassa ennen kuin täyttää neljäkymmentä. Innostuin ajatuksesta ja laadimme listan kaikista maista; silloin ei ollut nettiä, josta asian olisi helposti voinut tarkistaa. Laskin käyneeni noin 80 maassa.   

Vuosia myöhemmin Henrik Moliis sai harjoittelijalta postikortin, jossa oli vain lyhyt ilmoitus:

”Tein sen kolme kuukautta etuajassa.”

Itse Moliis kävi viimeisessä kohteessaan, Itä-Timorissa, noin kymmenen vuotta sitten.   

– Jätin maan viimeiseksi, koska sen sijainti on vähän hankala. Työskentelin silloin Keniassa, joten Itä-Timor oli vähän lähempänä. Tavallisesti ryhmittelen maita ja käyn niissä kerralla.    

Miltä saavutus tuntui?

– Olin valmistautunut. Ja minulla on koko ajan toinen jalka maailmalla siltä varalta, että uusi maa äkkiä itsenäistyy. Guinness World Recordin mukaan maassa on käynyt, jos on käynyt paikalla ennen itsenäistymistä. Jos varttuu Bratislavassa, muuttaa Lontooseen ja Slovakia itsenäistyy viikko myöhemmin, on käynyt Slovakiassa.    

Henrik Moliis ei koe maailman tuntuvan pienemmältä saavutuksen toteutumisen jälkeen. Pikemminkin päinvastoin.   

– Minun maailmankartallani on uskomattoman paljon valkoisia ja muunkin värisiä läiskiä. Ihmiset ovat aina kiinnostavia. Jos vain katselee Eiffel-tornin kaltaisia nähtävyyksiä, matkustelu alkaa pian ikävystyttää. 

Pakollinen kysymys on tietenkin: mikä maa on suosikkisi?

– Poikani asuu Meksikossa, joten oleskelen vuosittain Keski-Amerikassa. Maat ovat riittävän pieniä, jotta niihin ehtii tutustua. Viihdyn myös sikäläisessä machokulttuurissa.    

Henrik Moliis on opiskellut taloutta ja valtiotieteitä ja työskennellyt vientiteollisuudessa koko ammattiuransa. Hän puhuu kuutta kieltä. Miten maailmankansalainen kokee piskuisen Inkoon verrattuna suureen maailmaan?   

– Viihdyn hyvin Inkoossa! Paikkakunta on tuttu, koska lomailin Degerbyssä kesäisin.   

Tämä tilaisuus järjestetään yhteistyössä Pro Inkoo-yhdistyksen kanssa ja se on osa sarjaa ”iltapäiväkahvit kirjastossa”. Kirjasto tarjoaa kahvit ja Ingakodin nuoret ovat luvanneet leipoa teemaan sopivaa pientä purtavaa. Tervetuloa kirjastoon!

Kuva: Y. E. Louhio


Palaa otsikoihinViimeksi muokattu: 28.9.2017