Ajankohtaista

Antiikkiasiantuntija Tuva Helling vierailee Inkoon kirjastossa

tuva helling bildKiinalaista posliinia arvostetaan ja kerätään lähes joka puolella maailmaa. Antiikkiasiantuntija Tuva Helling kertoo kiinalaisen keramiikan ja posliinin vaikutuksesta moderniin sisutukseen Inkoon kirjastossa 21.10.2017 klo 14-16.

 

On vaikea löytää taidemuotoa, joka olisi yhtä laajasti keräilijöiden suosiossa. Kiinalainen keramiikka on herättänyt ihailua ympäri maailmaa jo vuosituhansia. Kaunis ja kestävä käyttöposliini tuli Eurooppaan 1600- ja 1700-luvuilla Itä-Intian kauppakomppanioiden välityksellä. Varhaisempien kausien, kuten Han-, Tang- ja Song-kauden, sekä neoliittisen kauden keramiikka löydettiin 1900-luvun alussa.  

 

Kiinalaista posliinia ja keramiikkaa ihaillaan ja kerätään ympäri maailmaa. Maiden ja maanosien yhteydet, lisääntyvä tieto sekä taloudellinen kehitys ovat mahdollistaneet yhä useammalle hankkia yksityiseen omistukseen ja käyttöön antiikkiesineitä, jotka aikaisemmin kuuluivat keisareille, ruhtinaille ja rikkaimmista rikkaille.

 

Tuva Helling on ollut kiinnostunut kiinalaisista esineistä yli 30 vuotta. Hän kertoo päätymisestään alalle näin:     

- Kaikki alkoi 80-luvulla Amerikassa, jossa tapasin ruotsalais-amerikkalaisen parin, joka oli kiinalaisen posliinin suurkerääjä. Erotessaan pariskunta kysyi, haluaisinko myydä heidän kokoelmansa Suomessa. Ruotsissa kiinnostus kiinalaista posliinia ja keramiikkaa kohtaan oli ollut suuri jo kauan, koska ruotsalaiset rakensivat Kiinassa 20-luvulla rautateitä ja löysivät kaivauksissa erilaisia esineitä. Paneuduin aiheeseen syvällisesti ja järjestin Stockmannilla muutamia näyttelyjä 80-luvulla, ja vähitellen kiinnostus heräsi myös Suomessa.  

Helling sai vihjeen liikehuoneistosta Helsingin Kapteeninkadulla ja on sillä tiellään.  

urna

Yksi Tuva Hellingin suosikkiesineistä on 2000 vuotta vanha kotelouurna, jossa säilytettiin silkkitoukkia. Uurna oli ensimmäinen esine, jonka hän osti yksityiskokoelmaansa. Helling sanoo, että uurnasta tekee erityisen sen  rohkea muotoilu. Uurna on myös värikäs, vaikka väritys on aikaansaatu kylmäpigmentillä ja sitä ei ole lasitettu.

Vanhin Tuva Hellingin esineistä on 4000 vuotta vanha pieni terrakotta-astia. Hellingin kokoelmassa on posliinia, kivitavaraa, keramiikkaesineitä sekä huonekaluja ja mattoja. Inkoon kirjaston tilaisuuteen hän tuo mukanaan pienen kokoelman.   

Tilaisuus kuuluu sarjaan Iltapäiväkahvit kirjastossa. Kahvitarjoilu. Tervetuloa kirjastoon!

Inkoon kirjasto yhteistyössä Pro Inkoo -yhdistyksen kanssa. 

KUVA Astrid Helling


Palaa otsikoihinViimeksi muokattu: 12.10.2017